"Sirija je pripravljena narediti uspešno vsakršno pošteno ponudbo za rešitev," je po poročanju sirske tiskovne agencije Sana povedal al Asad posebnemu odposlancu ZN in Arabske lige za Sirijo. "A noben dialog ali politični proces ne more biti uspešen, dokler obstajajo teroristične skupine, ki sejejo kaos in destabilizirajo državo z napadi na civiliste in vojake," je dodal.

"Uspeh vsakih prizadevanj v prvi vrsti zahteva preučitev stanja na terenu, ne pa da se zanaša na domneve, ki jih širijo določene države v regiji in drugi, da bi zameglili resnico," je še povedal al Asad.

Annanov obisk za takojšnjo prekinitev nasilja

Z Annanom sta se srečala, ko je ta danes pripotoval v Damask z namenom stopnjevanja mednarodnega pritiska na al Asadov režim. Po navedbah generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona je glavni cilj Annanovega obiska v Damasku takojšnja prekinitev nasilja, tako s strani vladnih sil kot opozicijskih gibanj. Temu naj bi sledili politični pogovori o ustrezni rešitvi spora.

Pogovori o miru tudi v Kairu

Na enako temo je danes v Kairu potekalo srečanje zunanjih ministrov Arabske lige z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, katerega država je poleg Kitajske blokirala pobude v Varnostnem svetu ZN za večji pritisk na Damask.

Ministri so v sklepni izjavi pozvali k prekinitvi nasilja "ne glede na njegov izvor" ter "nemoten dostop humanitarne pomoči" do prizadetih. Predlagali so vzpostavitev mehanizma za "objektivno spremljanje" dogajanja v državi, niso pa omenili morebitnega vojaškega posredovanja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Trenutno je najpomembneje, da se konča vsakršno nasilje, ne glede na to od kod prihaja," je dejal Lavrov arabskim kolegom. Poudaril je, da morajo mesta zapustiti tako vladne kot uporniške oborožene skupine.

Prekinitev ognja ni dovolj

Katarski zunanji minister, šejk Hamad bin Jasim al Tani pa je izpostavil, da je nasilje nad civilisti v Siriji že "genocid", zato prekinitev ognja ne bi bila zadosten ukrep. "Po vseh teh ubojih, ne moremo govoriti samo o prekinitvi ognja," je dodal. Po njegovih besedah je treba v državo napotiti skupno mirovno misijo Arabske lige in ZN, sirski narodni svet pa priznati kot "legitimni zastopnik" sirskega prebivalstva.

"Ko smo s tem predlogom šli pred Varnostni svet ZN, nismo dobili resolucije zaradi rusko-kitajskega veta, s čimer smo sirskemu režimu poslali napačno sporočilo," je dodal. Tudi savdski zunanji minister Saudi al Fajsal je ocenil, da je veto v VS ZN omogočil nadaljevanje "brutalnosti". Lavrov pa je poudaril, da njegova država "ne ščiti nobenega režima, ampak le mednarodno pravo".

Nasilje v Siriji je od marca lani po podatkih človekoljubnih organizacij zahtevalo več kot 8500 smrtnih žrtev.