Tema govora je bila najverjetnje namenjena ameriškim škofom zato, ker sta zvezni državi Washington in Maryland le nekaj dni pred njihovim obiskom Vatikana sprejeli nove zakone, ki dopuščajo sklenitev zakonske zveze tudi istospolno usmerjenim.

Papež je prepričan, da se razlika v spolih ne bi smela zanemartiti pri utemeljitvi zakonske zveze. V govoru je sicer poudaril, da se zaveda, da njegovi pozivi lahko delujejo, predvsem za mlade, kot kulturno sporni, vendar je kljub temu pozval svoje goste, da se še naprej trudijo, da bi ohranili tradicionalen pomen poroke in "jo obranili kakršnekoli napačne interpretacije."

Pretekli meseci pa so bili za ameriško cerkev tudi v znamenju sporov z Belo hišo, za katero menijo, da bi lahko s svojimi potezami povzročila "nacionalni konflikt med cerkevno ustanovo in državo širokih razsežnosti."

Ameriški predsednik Obama je namreč sprejel spremembe na področju zdravstva, ki k osnovnemu zdravstvenemu zavarovanju priključujejo tudi oskrbo s kontracepcijskimi sredstvi. Temu je ostro nasprotoval Timothy Dolan, newyorški nadškof, ki ga je papež nedavno imenoval za kardinala.