Stroka verjame, da bo Indonezija visoke standarde držav skupine na različnih področjih dosegla v prihodnjih letih, po pridružitvi te države pa se bo BRICS po pričakovanju analitikov preimenoval v BRIICS.

Pridružitev Indonezije, ki je po številu prebivalcev četrta največja država na svetu, bi okrepila vpliv skupine hitro rastočih držav v jugovzhodni Aziji in v arabskem svetu, saj ta država igra pomembno vlogo v Organizaciji islamske konference (OIC), je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Države BRICS, ki predstavljajo 42 odstotkov svetovnega prebivalstva, so leta 2010 ustvarile 14.000 milijard dolarjev oz. 18 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP). Predlani so imele v rokah 40 odstotkov svetovnih deviznih rezerv, njihov delež v svetovni trgovini pa je bil 15-odstoten.

Moč Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južnoafriške republike v svetu se počasi krepi. Te države postajajo vse pomembnejši dejavnik spreminjanja svetovnega upravljavskega sistema in so postale tudi resen partner mednarodne skupnosti na področju reševanja svetovnih težav.