Samo danes se je v Turčijo zateklo skupaj 234 Sircev. Nastanili so jih v šotorišča v provinci Hataj, kjer se nahajajo tudi pripadniki uporniške Svobodne sirske vojske.

Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada zadnje tedne stopnjuje pritisk na opozicijo, zaradi česar strmo narašča število tistih, ki so se bili prisiljeni zateči v sosednje države Sirije. Tako je samo prejšnji teden v Turčijo pribežalo okoli 800 Sircev.

V Turčiji se pripravljajo na množičen prihod sirskih beguncev, zato so v mestu Kilis, kakih 150 kilometrov od šotorišč v provinci Hataj, že postavili več bivalnikov. Medtem se v Siriji spopadi nadaljujejo. Kot so sporočili uporniški aktivisti, je bilo samo danes ubitih najmanj 38 ljudi, večinoma v pokrajini Homs.

V državo odhaja preliminarna misija

Sirija se je strinjala s pobudo Združenih narodov, da se na območja spopadov v državi napoti "preliminarno misijo" za ocenitev humanitarnih razmer, je danes v Ankari izjavila generalna podsekretarka ZN za humanitarne zadeve Valerie Amos.

"Sestala sem se s sirskim zunanjim ministrom Validom al Moalemom in mu izrazila svojo zaskrbljenost glede humanitarnega položaja (...) Strinjala sva se o vzpostavitvi skupne preliminarne misije za oceno humanitarnih razmer na območjih, kjer prebivalci potrebujejo nujno pomoč," je izjavila Amosova.

Dodala je, da je za ZN izjemnega pomena, da se čim prej vzpostavi "robusten in stalen dogovor", ki bo humanitarnim organizacijam omogočil neoviran dostop do območij spopadov, od koder bodo lahko izvajali evakuacijo ranjencev in dostavljali nujne življenjske potrebščine.

Amosova se je v minulih dveh dneh mudila v Siriji, kjer je obiskala območja spopadov, med drugim tudi uporniško četrt Baba Amr v Homsu. Iz Sirije je zdaj prispela v turško prestolnico.