Odgovornost za ugrabitev pripisujejo sekti Boko Haram, ki že več let zatira kristjane na muslimanskem severu države. Skupina Boko Haram, ki sama sebe opisuje kot nigerijske talibane, je v preteklih mesecih v napadih na cerkve, policijske postaje in lokale, v katerih točijo alkoholne pijače, ubila več sto ljudi, doslej pa ni bila znana po ugrabitvah.

Med četrtkovo reševalno akcijo so ugrabitelje v mestu Birnin Kebbi na severozahodu države aretirali. Po navedbah očividcev naj bi aretirali tri moške, za talca, ki so ju oboroženi neznanci ugrabili maja lani, pa se akcija ni uspešno končala.

Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je v sporočilu za javnost po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisal, da gre za "žalosten, nesrečen in obžalovanja vreden" dogodek, zaradi katerega se bodo morali odgovorni zagovarjati pred sodiščem.

Zakaj se Velika Britanija ni prej posvetovala z Rimom?

Spodletela operacija je že vplivala na odnose med Londonom in Rimom. Italijanski premier Mario Monti je zaradi spodletele akcije sklical svet za nacionalno varnost, italijanski predsednik Giorgio Napolitano pa je dejal, da je "nerazložljivo", da se Velika Britanija pred odobritvijo operacije ni posvetovala z Rimom. Monti je od nigerijskega predsednika tudi zahteval, naj mu "čim prej posreduje podrobno rekonstrukcijo okoliščin", ki so privedle do smrti talcev.

Britanski premier David Cameron je sicer danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil, da so ugrabitelji najverjetneje talca ubili, še preden bi ju lahko rešili z vojaško operacijo. Dodal je, da je operacijo za rešitev odobril, ko je dobil zanesljive informacije, kje se nahajata Chris McManus in Franco Lamolinara.

"Še vedno čakamo na podrobnosti, a prvi podatki kažejo, da so oba moška ubili ugrabitelji, še preden so ju lahko dosegli rešitelji," je dejal britanski premier. Kot je še povedal, so nigerijske oblasti sprožile reševalno akcijo ob podpori Britancev.

V Nigeriji so v zadnjih letih ugrabili več tujcev, večinoma naftnih delavcev. McManus in Lamolinara naj bi pomagala zgraditi banko v mestu Birmin Kebbi, ki je prestolnica zvezne države Kebbi na severozahodu Nigerije. Talca so ugrabili do zob oboroženi neznanci, ko so maja lani vdrli v njuno stanovanje.