Annan je pred pogovori z egiptovskim zunanjim ministrom Mohamedom Amrom v Kairu "sirsko opozicijo pozval, naj se pridruži in sodeluje pri iskanju rešitve, ki bi upoštevala želje sirskega naroda". "Naredili bomo vse, kar bo v naši moči, da končamo sovražnosti ter pobijanje ljudi in nasilje," je dejal nekdanji generalni sekretar ZN.

Obenem je poudaril, da mora biti končna rešitev politični dogovor. "Mislim, da bi nadaljnje oboroževanje poslabšalo razmere," je poudaril Annan, ki se je v Kairu srečal tudi z generalnim sekretarjem Arabske lige Nabilom al Arabijem.

Opozoril je še pred "morebitnim vplivom dogajanja v Siriji na regijo, če pride do napačnih presoj" in izrazil upanje, "da nihče ne misli resno o uporabi sile v teh razmerah".

Nekatere arabske države, med drugim Katar in Savdska Arabija, so sicer že večkrat omenile možnost oboroževanja sirskih upornikov, opozicijski Sirski nacionalni svet pa je vzpostavil vojaški svet, ki naj bi koordiniral in nadziral tujo vojaško pomoč za upornike.

Annana bo spremljal nekdanji palestinski zunanji minister

Annan bo v Sirijo, kjer je nasilje od izbruha marca lani zahtevalo več tisoč življenj, odpotoval v petek, potem ko so obisk države najprej napovedovali za soboto. Na prvi misiji v Sirijo ga bo spremljal njegov namestnik, nekdanji palestinski zunanji minister Naser al Kidva.

Sirijo obiskala Valerie Amos

Sirijo je sicer v sredo obiskala generalna podsekretarka ZN za humanitarne zadeve Valerie Amos, ki se je v Damasku sešla s sirskim zunanjim ministrom Validom Mualemom. Slednji je obljubil sodelovanje Sirije pri misiji Amosove, da zagotovi pomoč prizadetim mestom. Pogovorom z Mualemom je sledil tudi obisk Amosove v prizadeti uporniški četrti mesta Homs Baba Amr.