Obama je v torek izjavil, da iranski jedrski program ne predstavlja takojšnje grožnje in da so možnosti za diplomatsko rešitev spora še vedno odprte. Pri tem je kritiziral ameriške republikanske predsedniške kandidate zaradi njihovih zahtev po vojaški akciji proti islamski republiki.

"Toda ameriški predsednik še naprej govori, da si želi, da bi iranski narod pokleknil zaradi sankcij, ta del njegovega govora pa kaže, da si še naprej dela iluzije glede tega vprašanja," je dejal Hamenej po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Obama je v torek na prvi novinarski konferenci letos izrekel nekaj krepkih na račun republikancev, ki so ravno takrat izbirali svojega predsedniškega kandidata v desetih zveznih državah. Do republikancev je bil kritičen zaradi "velikih besed" in "hrupa" in dejal, da ne razmišljajo o stroških vojne.

Obama je dan pred tem v Beli hiši gostil izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja, ki je dejal, da ne more več dolgo čakati, da bo diplomacija v primeru Irana začela delovati.