Kot poroča hrvaški portal Index.hr, je bil posel sklenjen že v začetku leta 2005 v času vladanja Iva Sanaderja, poteče pa konec letošnjega leta. Vsako leto pa Skansi za najem iztrži prek pol milijona kun, kar je prek 65 tisoč evrov, to pa je navedel tudi v svoji lastniški kartici.

''Pokličite Skansija''

V osmih letih, kolikor dolgo traja pogodba, bo Skansi v imenu najema za rezidenco hrvaškega veleposlanika v Sloveniji iztržil po milijona evrov. Kot poroča hrvaški portal, tako pomočnik Jovanoviča Hrvaško trenutno na mesec stane deset tisoč evrov, šest za rezidenco v Ljubljani, štiri pa za bruto plačo.

Ministrstvo za zunanje zadeve je bilo le stežka dostopno za pojasnila, poroča portal. Predstavnik Berislav Živković je naprej vprašal, če so novinarji že poklicali in o tem povprašali Skansija samega, čeprav je pogodba za najem sklenjena z ministrstvom samim.

Kasneje so potrdili ceno mesečnega zakupa in pa trajanje dogovora. Navedli so še, da gre za objekt v velikost 142 kvadratnih metrov, z vrtom in dvema garažama. Niso pa pojasnili, kako je prišlo do samega sodelovanja Skansija z ambasado – ali je šlo za natečaj ali za direktno pogodbo. ''Ponavadi se je zbralo več ponudb, od tega je že dolgo, niti v nabavnem oddelku nihče ne ve.''

Na vprašanje, da nekje mora obstajati neka dokumentacija, je Živkovič odgovoril le, da ''na to on ne more odgovoriti.'' ''Pokličite Skansija.''

Užaljen: Ni 142, ampak 400 kavadratov

Hrvaški portal nadalje poroča, da jim je Skansi nato razkril, da ni bil del nikakršnega natečaja in da se je za posel dogovoril neposredno s takratnim veleposlanikom Marijanom Nobilom. Dodal je, da je vse uradno zavedeno in da je na vse prihodke plačal davek ter prikazal vse v svoji lastniški kartici.

Ko je slišal, da na zunanjem ministrstvu menijo, da plačujejo 6000 evrov za 142 kvadratov, pa je bil, tako Index, neprijetno presenečen. ''Mogoče so narobe videli. Tu je več kot 400 kvadratnih metrov, v štirih nadstropjih. Gre za vilo v najprestižnejšem delu Ljubljane. Ameriška ambasada se nahaja le 150 metrov stran,'' je dejlal Skansi, ki je bil celo užaljen, ko so ga povprašali, ali ni malce drago, in razložil, da je treba najprej videti kje se zgradba nahaja, vedeti kaj o Ljubljani in šele nato kritizirati.