Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je sporočil, da je v četrt vstopila delegacija sirskega Rdečega polmeseca, ni pa sporočila, ali so uspeli razdeliti človekoljubno pomoč. Ameriška tiskovna agencija AP, ki je navedla predstavnika Rdečega polmeseca, je medtem poročala, da je četrt obiskala tudi podsekretarka ZN za humanitarne zadeve, ki bo tako kot prva lahko podala neodvisno oceno razmer.

Pred četrtjo, ki je bila uničena v mesecu dni napadov in bombardiranj vladnih sil, medtem že šesti dan čaka konvoj ICRC s sedmimi tovornjaki. Po podatkih organizacije Human Rights Watch je bilo v teh napadih ubitih najmanj 700 ljudi, več tisoč pa ranjenih. V uporni četrti, ki so jo vladne sile zavzele 1. marca, naj bi bilo ujetih okoli 20.000 civilistov, ki nujno potrebujejo pomoč v hrani in zdravilih.

Oblasti so prepoved vstopa konvoju utemeljevale z njegovo varnostjo zaradi bomb in protipehotnih min. Aktivisti so na drugi strani trdili, da želijo oblasti pridobiti na času, da bi skrile svoje zločine.

ICRC in Rdeči polmesec sta sicer od petka, odkar čaka konvoj na vstop v četrt Baba Amr, uspela pomoč v hrani in zdravilih razdeliti okoli 350 družinam, ki so pobegnile iz četrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.