V torek so se republikanski kandidati pomerili v desetih zveznih državah, med katerimi je bilo največ pozornosti namenjene dvoboju med Romneyjem in Santorumom v Ohiu, ki v zadnjih desetletjih igra odločilno vlogo pri izbiri predsednikov ZDA. Največ delegatov je bilo sicer na voljo v Georgiji (76), kjer je levji delež pobral nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich. Ohio ima 66 delegatov.

Volitve so potekale tudi v Tennesseju in Oklahomi, kjer je zmagal Santorum, ki je slavil tudi na strankarskih zborovanjih v Severni Dakoti. Zmagovalec super torka pa je vsekakor Romney, ki je poleg Ohia gladko dobil še volitve v domačem Massachusettsu, Vermontu in Virginiji ter strankarska zborovanja v Idahu. Zmagal je tudi na Aljaski, kjer je po preštetju 86 odstotkov glasovnic osvojil 33 odstotkov glasov, Santorum pa 29 odstotkov. Skupno je tako dobil volitve v šestih od desetih zveznih držav.

Najslabša kampanja doslej

V govoru pred privrženci v Bostonu je Romney dejal, da bo pozdravil ameriško gospodarstvo in ne bo pozabil na delavce brez služb. Poudaril je, da je na dobri poti, da zmaga na strankarskih volitvah, ter po splošnih volitvah 6. novembra proti Baracku Obami prinese v Ameriko pravo spremembo. Kljub temu bo boj do končne zmage dolg, saj se nobeden od treh nasprotnikov ne namerava odpovedati nadaljevanju tekme, ki jo je nekdanja prva dama ZDA Barbara Bush, ki sicer podpira Romneyja, v torek označila za najslabšo republikansko kampanjo, kar jih je videla.

Težava je v tem, da večina volivcev tudi v torek ni izrazila trdne podpore svojemu kandidatu, kar kaže na pomanjkanje navdušenja nad izbiro. Mitt Romney ima najbolje organizirano kampanjo. Gingrich in Santorum sta na primer zamudila rok za prijavo kandidature v Virginiji, Santorum pa je poleg tega pozabil urediti vse dokumente v Ohiu, zaradi česar bo dobil precej manj delegatskih glasov, kot bi jih sicer.

Denar kot prednost

Romney ima tudi največ denarja. V Ohiu je Santoruma v porabi za televizijske oglase prehitel za tri milijone dolarjev, a je vendarle zmagal le za las z 38 odstotki proti 37. Romney je v torek osvajal države in okrožja, ki veljajo za zmerna, Santorum in Gingrich pa jug ZDA. Santorum je tako zmagal v Oklakomi, Tennesseeju in Severni Dakoti. Republikanci iz Georgije pa so volili Gingricha, ker prihaja od tam. Gingrich ima sicer uprte oči v naslednji torek, ko bodo poleg strankarskih zborovanj na Havajih še volitve v Mississippiju in Alabami.

Konservativna "opozicija" Romneyju se sicer seli k Santorumu. Zanj so v torek znova glasovali volivci, za katere so najpomembnejši vera in vprašanja, kot je nasprotovanje splavu in kontracepciji. Romney pa je pobiral glasove volivcev, za katere sta najbolj pomembna ekonomija in sposobnost kandidata, da 6. novembra na splošnih volitvah premaga demokrata Baracka Obamo.

Santorum je v Ohiu dejal, da ostaja v tekmi, ker želi vrniti moč ljudstvu in premagati Obamo, ki jim vsiljuje oblast zvezne vlade. Poudaril je, da Američani svobode in pravic ne dobivajo od vlade, ampak od "stvarnika v nebesih". V tekmi ostaja tudi kongresnik iz Teksasa Ron Paul, ki v torek ni uspel osvojiti nobene države.

Vse je mogoče

Tudi nekdanja guvernerka Aljaske Sarah Palin, ki se sicer ne potegovala za nominacijo republikanske stranke za predsedniške volitve, pušča odprta vrata za prihod v Belo hišo. To je potrdila v odgovoru na novinarsko vprašanje, kaj bo storila, če na nacionalni konvenciji stranke konec avgusta nobeden od kandidatov ne bo osvojil zadosti glasov za osvojitev in jo bo kdo prosil, naj bo kandidatka republikancev na volitvah. "Vse je mogoče. Ne bom zaprla nobenih vrat, ki bi morda lahko tam ostala odprta," je dejala.

Palinova je postala znana po ZDA in v svetu, ko si jo je republikanski predsedniški kandidat John McCain leta 2008 izbral za podpredsedniško kandidatko. Za osvojitev nominacije na nacionalni konvenciji stranke konec avgusta v Tampi na Floridi je treba zbrati 1144 delegatskih glasov. Romney jih je imel po oceni tiskovne agencije AP pred objavo rezultatov z Aljaske skupaj 386. Santorum jih je zbral 156, Gingrich 85 in Paul 40.

Poleg republikanskih volitev je v torek nekaj pozornosti vzbudil tudi dvoboj med liberalnima članoma zveznega kongresa iz Ohia. Republikanska večina v državnem kongresu je spremenila meje zveznih kongresnih okrožij v državi in združila okrožji dolgoletne demokratske kongresnice Marcy Kaptur ter demokratskega kongresnika Dennisa Kucinicha. Zmagala je Kapturjeva, nekdanji župan Clevelanda pa napoveduje možnost selitve v zvezno državo Washington, od koder se bo skušal vrniti v zvezni kongres.