Kot kaže raziskava, bi Montijeva stranka pobrala glasove Demokratski stranki, Ljudstvu svobode Silvia Berlusconija, tako imenovanemu Tretjemu polu in tudi skrajno levi stranki Italija vrednot.

S hipotetičnim vstopom nove Montijeve stranke v politično igro bi se torej karte močno premešale. Na tretje mesto bi se uvrstila Berlusconijeva stranka s 17 odstotki glasov, kar predstavlja pet odstotnih točk manj kot brez Montijeve stranke.

Občuten je tudi učinek na volilno udeležbo. Če bi na volitvah kandidirala stranka tehnokratov, bi se delež tistih, ki sicer ne bi šli na volitve, skrčil s 47 na 33 odstotkov. To je po pisanju La Repubblice moč pripisati velikemu nezadovoljstvu Italijanov z aktualnim stanjem na strankarskem parketu.

Monti je že večkrat povedal, da se namerava leta 2013, ko se izteče aktualni mandat, vrniti na univerzo Bocconi in ne namerava ostati v politiki.

Montiju je podpora med Italijani po zadnji javnomnenjski raziskavi precej narasla, in to predvsem zaradi ukrepov liberalizacije, ki bodo državljanom znižali stroške nekaterih storitev.

Kakšno odstotno točko več si bo najverjetneje priboril tudi, če bo oklestil število parlamentarcev in tako znižal stroške politike. To so skušale storiti že predhodne vlade, vendar neuspešno.

Tri največje parlamentarne stranke so po poročanju italijanskih medijev že pripravile predlog skrčenja števila parlamentarcev za 20 odstotkov in spremembe v zakonodajnih postopkih, ki naj bi povečale učinkovitost.

Poslancev bi bilo po novem namesto 630 le 508, senatorjev pa namesto 315 zgolj 254. Hkrati bi znižali starostni vstopni prag. Poslanci bi lahko postali vsi starejši od 21 let in ne več 25 let, senatorji pa starejši od 35 let in ne več 40 let.