"Sirski narod je že v preteklosti onemogočil zarote iz tujine, zdaj pa vnovič dokazuje svojo sposobnost obrambe države in oblikovanja nove Sirije z odločenostjo, da nadaljuje reforme ob hkratnem boju proti terorizmu, ki ga podpira tujina," je dejal al Asad.

Sirski predsednik, ki je danes sprejel delegacijo ukrajinskega parlamenta, je zatrdil, da želijo dejavniki iz tujine Sirijo destabilizirati in oslabiti njeno vlogo. "Vsaka država jemlje svojo moč iz podpore svojih ljudi," je dodal.

Sirski predsednik je v zadnjem letu, odkar v Siriji trajajo množični protesti proti režimu, v katerih je po podatkih ZN umrlo že prek 7500 ljudi, za upor že večkrat obtožil "teroristične skupine iz tujine".

Stopnjevnje pritiska: Sirske sile s tanki obkolile območja v provinci Idlib

Sirske sile so danes s tanki obkolile več območij v provinci Idlib na severozahodu države, kjer se po navedbah aktivistov pripravljajo na obsežno operacijo. Zagrozile so tudi z vdorom v posamezne četrti, da bi jih "osvobodile" upornikov.

Eden od aktivistov v provinci Idlib je povedal, da se zlasti na območju mesta Sarakeb nahaja več deset tankov in pripadniki sirske vojske, zaradi česar so prebivalci, še zlasti pa ženske in otroci, že začeli bežati. O nadaljevanju obstreljevanja poročajo tudi iz province Homs, kjer se napadi osredotočajo zlasti na območje mesta Rastan. Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) pa se medtem s sirskimi oblastmi že peti dan pogaja o dostavi pomoči in evakuaciji ranjenih iz četrti Baba Amr v mestu Homs, čeprav naj bi jim sirske oblasti v ponedeljek vstop v Babo Amr že odobrile.

Potem ko so vladne sile minuli teden prevzele nadzor nad četrtjo Baba Amr, naj bi bilo tam ujetih okoli 20.000 civilistov, ki nujno potrebujejo pomoč v hrani in zdravilih. Pomoč pa bo do ranjenih še težje prispela, potem ko so sirske sile danes bombardirale most blizu Kusajra v provinci Homs, ki so ga begunci in ranjeni uporabljali pri begu v Libanon. Gre sicer za most, preko katerega so minuli teden prepeljali ranjeno francosko novinarko Edith Bouvier iz Homsa.

Brez zunanjega vmešavanja

Diplomatska prizadevanja za rešitev razmer v Siriji se prav tako nadaljujejo in Sirija bo tudi na dnevnem redu današnjega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku. Kitajski zunanji minister Yang Jiechi je danes sicer poudaril, da morajo vsakršne politične spremembe bodisi v Siriji bodisi kateri koli drugi državi doseči prebivalci sami brez zunanjega vmešavanja. "Dogajajo se nekatere velike spremembe glede okoliščin na Bližnjem vzhodu. Prebivalci regije pa najbolje poznajo sedanjo situacijo," je Yang povedal novinarjem v Pekingu in dodal, da bi bilo treba po mnenju Kitajske konflikt v Siriji rešiti predvsem z dialogom in pogajanji.

Sicer danes v Damasku pričakujejo prihod nekdanjega kitajskega veleposlanika v Siriji Li Huaxina, medtem ko naj bi v sredo v sirsko prestolnico dopotovala tudi generalna podsekretarka ZN za humanitarne zadeve Valerie Amos. Turški premier Recep Tayyip Erdogan pa je danes Sirijo pozval k takojšnjemu odprtju koridorjev za dostavo humanitarne pomoči. Zavzel se je tudi za pritisk mednarodne skupnosti na Damask, da bi ta dovolil dostavo pomoči civilistom. Erdogan sicer ni navedel morebitne lokacije, kjer naj bi potekal koridor pomoči za Sirijo, s katero si Turčija deli 910 kilometrov meje. Po turških vladnih podatkih naj bi se od začetka upora v Siriji marca lani zateklo v Turčijo okoli 11.000 Sircev.