"Menim, da je bil Bradley Manning podvržen okrutnim, nečloveškim in poniževalnim postopkom v času pretirane in podaljšane osamitve, ki jo je prestajal v osmih mesecih, kolikor je bil zaprt v Quanticu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Mendez.

Manning je bil zaprt v oporišču marincev Quantico v Virginiji, kjer so ga opredelili kot nagnjenega k samomoru in ga nadzirali 24 ur na dan, ga poniževali s pogostimi slačenji in drugimi zlorabami. Kasneje so ga preselili v drug vojaški zapor in Mendez pravi, da so se zlorabe tam na srečo končale. "Vendar me razlage glede osmih mesecev v Quanticu niso prepričale," je ob tem dejal.

Manning se 24. februarja pred vojaškim sodiščem ni izrekel o krivdi ali nedolžnosti, kar pomeni, da se njegovi odvetniki pogajajo z vojaškimi tožilci o morebitnem priznanju krivde za nižjo kazen. Grozi mu dosmrtni zapor, ker je ameriška vlada prepričana, da je s predajo dokumentov o iraški in afganistanski vojni ter diplomatskih depeš WikiLeaksu ogrozil nacionalno varnost in življenja Američanov.

Dokumente naj bi od novembra 2009 do maja 2010 prenašal z računalnika v Iraku, kjer je delal kot vojaški obveščevalec. Člani islandskega parlamenta so ga sicer predlagali za Nobelovo nagrado za mir.