"Glede na naravo delovanja teroristov in kraje skrivanja, ne bo vedno mogoče aretirati ameriških državljanov teroristov, ki predstavljajo takojšnjo grožnjo nasilnega napada. V takšnih primerih ima naša vlada jasna pooblastila, da brani ZDA s smrtonosno silo," je dejal Holder. Pri tem je sicer zagovarjal stališče, da morajo biti takšna dejanja opravljena v skladu z ustavo.

Vendar ta nikjer ne govori o tem, da ima vlada pravico pobijati lastne državljane brez sojenja. Peti amandma ameriške ustave zagotavlja državljanom pravico do pravnega postopka, vendar je Holder izjavil, da je vrhovno sodišče glede petega amandmaja doslej pokazalo uravnotežen pristop, ki upošteva tudi realnosti spopada.

Holder je trdil, da ima vlada za pobijanje državljanov pooblastila zaradi kongresne avtorizacije za uporabo vseh potrebnih in ustreznih sredstev v boju proti napadalcem na ZDA 11. septembra 2001 in njihovim pomagačem. To lahko počnejo tudi zaradi predsednikovih ustavnih pooblastil, da zaščiti nacijo pred takojšnjimi grožnjami napadov. Pobijanje teroristov ni omejeno le na Afganistan, ampak se lahko zgodi kjerkoli po svetu, saj Holder pravi, da sovražnik ni omejen na nobeno državo.

Na vprašanja ni odgovarjal

Holder na koncu ni odgovarjal na vprašanja novinarjev, niti na vprašanja študentov prava, ki so si želeli malce podrobnejše razlage. Vprašanje izvensodnih pobojev terorističnih osumljencev je v ZDA aktualno od lanske jeseni, ko so z brezpilotnimi letali pobili osumljenega voditelja teroristične mreže Al Kaida Anvarja al Avlakija in še enega osumljenega terorista, prav tako rojenega v ZDA Samira Khana. Nekaj tednov kasneje je brezpilotno letalo ubilo tudi al Avlakijevega 16-letnega sina Abdulrahmana.

Anvar al Avlaki naj bi bil povezan z ameriškim majorjem Nidalom Hasanom, ki je leta 2009 v oporišču Fort Hood v Teksasu pobil 13 vojakov. Prav tako naj bi opremil tudi Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba, ki je skušal za božič 2009 razstreliti potniško letalo nad Detroitom z bombo v spodnjih hlačah.

Republikanski nasprotniki kritizirajo predsednika ZDA Baracka Obamo, da je premehak do teroristov, vendar pa ga obenem kritizirajo tudi njegovi liberalnejši privrženci, da je ostrejši od svojega predhodnika Georgea Busha. Obama ni uresničil lastnega ukaza o zaprtju taborišče za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi, prav tako pa je odstopil tudi od zahteve, da bi morali terorističnim osumljencem soditi pred civilnimi sodišči.