Volitve in zborovanja bodo potekala na Aljaski, v Georgiji, Idahu, Massachusettsu, Severni Dakoti, Ohiu, Oklahomi, Tennesseeju, Vermontu in Virginiji, kjer sta na glasovnicah le nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney ter kongresnik iz Teksasa Ron Paul. Nekdanji predsednik predstavniškega doma Newt Gingrich iz Georgie in nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum pa sta zamudila rok za registracijo.

Vodilnega kandidata Romneyja sta pred "super torkom" podprla konservativna člana ameriškega kongresa, kongresnik iz Virginije Eric Cantor in senator iz Oklahome Tom Coburn, kar kaže, da imajo vodilni predstavniki stranke počasi dovolj medsebojnih obračunavanj in si želijo poenotenja ter usmeritve energije proti demokratu Baracku Obami. Podprl ga je tudi nekdanji pravosodni minister John Ashcroft.

Romney, ki za predsednika kandidira neprekinjeno že osem let, je imel doslej največ težav prav z najbolj konservativnimi volivci stranke. Ti mu ne zaupajo, da res misli to, kar govori, ker si je v času svoje kariere glede nekaterih bistvenih vprašanj že velikokrat premislil.

A če so republikanci še pred časom verjeli, da imajo novo orožje za poraz Obame na splošnih volitvah 6. novembra, sedaj kaže, da so obtožbe, da Obama vodi vojno proti Katoliški cerkvi, dvorezen meč. Demokrati jim namreč vračajo z obtožbami, da republikanci skupaj s Katoliško cerkvijo vodijo vojno proti pravicam žensk, kar že ima posledice v anketah za nasprotnika ločitve Cerkve od države Ricka Santoruma.

Glavni boj bo danes med Romneyjem in Santorumom v državi Ohio, ki bo ponovno ključnega pomena na novembrskih volitvah. Čeprav je Romney zaostanek v anketah za Santorumom v Ohiu že izničil in v nekaterih celo prešel v vodstvo, njegovo zmagoslavje ne more biti popolno. Države, ki so danes na vrsti, svoje delegate delijo proporcionalno, poleg tega pa mu ankete napovedujejo poraze predvsem na jugu. V Georgiji pa zanesljivo vodi Gingrich.

Tesen boj med Gingrichem, Santorumom in Romneyjem se obeta v Tennesseeju. Santorum je favorit v konservativni Oklahomi, Romney pa v severovzhodnem Massachusettsu in Vermontu. Paul pa upa, da bo končno prišel do svoje prve zmage morda v Idahu, Aljaski ali Severi Dakoti.

Gingrich je doslej uspel zmagati le enkrat, in sicer 21. januarja v Južni Karolini. Romney je osvojil osem držav, Santorum pa štiri.