"Zahtevamo konec politične represije, preiskavo množičnih prevar ter predčasne parlamentarne in predsedniške volitve," je dejal vodja opozicije Vladimir Rižkov, ki je prebral skupno izjavo, v kateri so napovedali nadaljevanje protestov, dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene.

Proteste spremljalo 12.000 policistov

Opozicijski voditelj Grigorij Javlinski, ki so mu oblasti registracijo za volitve preprečile, je medtem poudaril, da je bila volilna kampanja "nepravična, strahopetna in izdajalska". Demonstracije, ki so bile prijavljene, je spremljalo kakih 12.000 policistov.

Putin tudi uradno zmagovalec volitev, Ovse zaznal resne kršitve pri štetju

Ti so aretirali več deset ljudi, med njimi znanega blogerja Alekseja Navalnija in vodjo skrajne levice Sergeja Udalcova. Že pred tem je policija sporočila, da je aretirala vodjo gibanja Eduarda Limonova in 50 njegovih privržencev, medtem ko je stranka navedla, da je bilo aretiranih okoli 100 ljudi. Limonov je sicer skupaj s privrženci nameraval protestirati pred sedežem državne volilne komisije.

Medtem se je na zborovanju v podporo Putina zunaj kremeljskih zidov po navedbah policije zbralo okoli 15.000 ljudi. Udeleženci so nosili zastave vladajoče stranke Enotna Rusija in napise "Putin je naš predsednik" in "Za Putina. In pika".

Protestniki so se norčevali iz Putinovih solza

Opozicijski protest je danes potekal tudi v Sankt Peterburgu, kjer je policija aretirala okoli 100 ljudi, med njimi tudi predstavnike liberalne stranke Jabolko. Neprijavljenega protesta v središču drugega največjega ruskega mesta se je udeležilo okoli 2000 ljudi.

Na današnjih shodih opozicije so se protestniki tudi jezili ali pa norčevali zaradi Putinovih solza. Putinu so se namreč v nedeljo med nagovorom množici po objavi izidov orosile oči, kar je sam kasneje pripisal vetru.

Opozicijski voditelj Vladimir Menšov je tako današnji shod v ruski prestolnici postavil pod slogan "Moskva ne verjame solzam". Tudi udeleženci shoda so nosili transparente z napisi, kot je "Moskva ne verjame krokodiljim solzam". Udeleženci so se iz Putina tudi norčevali z besedami, da ni šlo za solze, temveč za kapljanje iz botoksa, šale o tej temi pa so zaokrožile tudi na Twitterju.

Putin je na nedeljskih volitvah po uradnih izidih prejel 63,75 odstotka glasov, kar pomeni, da je zmagal v prvem krogu. Opozicija in neodvisni opazovalci trdijo, da so volitve zaznamovale množične prevare.