"Na obsodbo je bila vložena pritožba. Vrhovno sodišče je odkrilo pomanjkljivosti v primeru in ga poslalo v ponovno obravnavo na enako stopnjo," je po poročanju Isne, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, na novinarski konferenci dejal iranski generalni tožilec Golam Hosein Mohseni Edžej.

Hekmatija je januarja na smrt obsodilo revolucionarno sodišče v Teheranu. 28-letnika, rojenega v iranski družini v ameriški zvezni državi Arizona, je sodišče spoznalo za krivega "sodelovanja s sovražno državo in vohunjenja za ameriško obveščevalno agencijo Cia" ter "poskusa obtožiti Iran vpletenosti v terorizem".

Po navedbah iranskih virov je Hekmati, ki je živel v Michiganu, v zadnjih letih opravil več urjenj, med drugim v ameriškem oporišču Bagram v Afganistanu. Sredi decembra lani je prispel v Iran in naj bi se nameraval vtihotapiti v iranske varnostne sile, kjer bi širil napačne informacije ter zbiral obveščevalne podatke za Cio in Pentagon. Iran je decembra predvajal tudi video posnetek, v katerem Hekmati priznava krivdo.

Ameriška vlada je obtožbe proti Hekmatiju že zanikala. Prejšnji mesec ga je v zaporu obiskala mati, ki se je sestala tudi s predstavniki iranskih oblasti. To naj bi po mnenju nekaterih pomenilo, da je Iran pripravljen v tem primeru popustiti.

Iranske varnostne sile so sicer že leta 2009 ob meji z Irakom prijele tri Američane. Medtem ko so slednji trdili, da so mejo prestopili nehote, pa jih je Iran obtožil vohunjenja. Vsi trije so že na prostosti. Enega so izpustili zaradi zdravstvenih razlogov, dva pa sta bila izpuščena septembra lani s pomočjo Omana, ki ima dobre odnose tako z Teheranom kot Washingtonom.

V skladu z iransko zakonodajo je vohunjenje izredno resno kaznivo dejanje, zanj pa je zagrožena smrtna kazen.