Obe državi delita isti cilj in se za zdaj strinjata o poti do njega. Iran ne sme imeti jedrskega orožja, obe državi pa želita za zdaj ta cilj doseči z diplomatskimi sredstvi. Obama je v nedeljo pred največjo judovsko organizacijo v ZDA, Ameriško-izraelskim odborom za javne odnose (AIPAC), zagotovil, da je njegova podpora Izraelu trdna in da je pripravljen poseči tudi po vojaški sili, če bo ta potrebna.

Že v petek je za revijo The Atlantic zagotovil, da kot predsednik ZDA ne "blefira", ko govori, da so na mizi vse opcije, vendar pa je opozoril, da bi prehitro ukrepanje Izraela Iranu omogočilo, da se prikaže kot žrtev.

Na konferenci AIPAC je Obama to ponovil in dodal, da sedaj ni čas za širokoustenje, ampak je potrebno počakati, da bo pritisk s sankcijami in diplomacijo deloval, in da je treba ohraniti široko mednarodno koalicijo.

Predstavniki izraelske države pa vse bolj odločno pozivajo k odločnejšim ukrepom oziroma vojaški akciji in Netanjahu je med obiskom v Kanadi v petek opozoril, da Iran diplomacijo izkorišča le za zavlačevanje, medtem pa nadaljuje z jedrskim programom.

Odločni republikanski kandidati

Retorično so zelo odločni tudi trije republikanski predsedniški kandidati v ZDA Mitt Romney, Newt Gingrich in Rick Santorum. Vsi trije bodo konferenco AIPAC pozdravili po video povezavi predvidoma v torek, ko bodo imeli strankarska zborovanja in volitve v desetih državah naenkrat. Republikanci obtožujejo Obamo, da je izdal Izrael, kar predsednik označuje za predvolilno govoričenje, ki nima zveze z realnostjo.

Za Izrael je vprašanje iranskega jedrskega orožja vprašanje obstoja, saj vodilni predstavniki Teherana grozijo, da ga bodo izbrisali z obličja Zemlje. Glede na svoje vojaške zmogljivosti Izrael meni, da ima časa še morda do devet mesecev, da lahko uspešno napade iranske jedrske objekte, preden bodo dovolj zavarovani.

ZDA si zaradi boljše oborožitve lahko privoščijo nekaj več časa in Netanjahu želi od Obame trdna zagotovila, da bodo ZDA pripravljene na vojaško opcijo, če bo Izrael pripravljen počakati, da bodo sankcije začele delovati.

Več škode kot koristi

ZDA menijo, da bi enostranski izraelski napad na Iran prinesel več škode kot koristi in bi hudo zapletel ameriški položaj na Bližnjem vzhodu. Republikanski predsednik Ronald Reagan je leta 1981 po izraelskem napadu na iraške jedrske objekte podprl obsodbo Izraela v ZN in ustavil prodajo vojaških letal. Vendar pa je Obama demokrat, kar je bistvena razlika še posebej v današnjem naelektrenem predvolilnem ozračju.

Obama se je že v nedeljo srečal s predsednikom Izraela Šimonom Peresom, ki je na konferenci AIPAC zagotovil, da bodo Iran zaustavili, preden pride do jedrskega orožja in izrazil prepričanje, da bo iz morebitne vojne Izrael prišel kot zmagovalec. Netanjahu bo na konferenci AIPAC govoril danes.