Politična gonja proti pisatelji, ki je za svoje delo že prejel tudi najprestižnejšo madžarsko nagrado za literaturo Kossuth, se je začela avgusta lani po objavi njegovega članka v časniku Amerikai Nepszava, ki v madžarskem jeziku izhaja v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V članku je Kertesz Madžarom očital, da niso prevzeli odgovornosti za smrt več kot 400.000 madžarskih Judov med holokavstom v času druge svetovne vojne, obenem pa je Madžare iz vojnega obdobja opisal kot "genetsko manjvredne" zaradi njihove vloge v holokavstu.

Ker se Madžarska "ni opravičila, ne bo prejela odveze," je zapisal v članku in Madžare primerjal s "prašiči, ki se radi valjajo v blatu, ne da bi jih skrbelo glede mesarja, ki bo kmalu prerezal njihove vratove".

Madžari so se na njegovo pisanje ostro odzvali. "Med politično kampanjo s strani vladnih medijev je gospod Kertesz trpel zaradi groženj in nadlegovanja ter menil, da je njegovo življenje v nevarnosti," so njegovi predstavniki zapisali v sporočilu za javnost.

"Nisem sprejel nobene odločitve proti Madžarski ali madžarskemu narodu, temveč proti sedanji vladi. Upam, da se bom lahko vrnil v človeško in demokratično Madžarsko," so v sporočilu še navajali pisatelja.

Madžarska je sicer od nastopa vlade Viktorja Orbana deležna kritik zaradi uvedbe ustavnih in pravosodnih reform, ki po mnenju kritikov spodkopavajo demokracijo, saj odpravljajo ključne elemente, ki pomagajo pri nadzoru in uravnoteževanju moči vlade.