Vladimir Vladimirovič Putin se je rodil 7. oktobra 1952 v tedanjem Leningradu (sedanjem Sankt Peterburgu) v revni delavski družini.

Nekdanji tajni agent

Drobni, 170 centimetrov visoki moški strogega pogleda, je po lastnih besedah po naravi borben, kar je dokazoval že od rosnih let. "Bil sem huligan, ne pionir," naj bi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA nekoč dejal o sebi. Ukvarja se z borilnimi športi - treniral je boks, lahko pa se pohvali tudi s črnim pasom v judu.

Pričakovano: Na volitvah v Rusiji z 58 odstotki glasov zmagal Vladimir Putin

Po končanem študiju prava se je zaposlil pri takratni sovjetski tajni službi KGB, kjer je bil dejaven 17 let. Med letoma 1985 in 1990 je bil nameščen v tedanji Nemški demokratični republiki (NDR); mlajša od njegovih dveh hčera v zakonu z ženo Ljudmilo, Katja, se je rodila v nemškem Dresdnu.

Po razpadu Sovjetske zveze je bil pomočnik reformističnega župana rodnega Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka. Leta 1996 je postal namestnik vodje kabineta tedanjega ruskega predsednika Borisa Jelcina, leta 1998 pa vodja naslednice KGB, FSB.

Medvedjev njegova marioneta

Avgusta 1999 je bil presenetljivo imenovan za premiera, marca 2000 pa so ga, potem ko je po Jelcinovem odstopu opravljal dolžnosti začasnega predsednika, prvič izvolili za ruskega predsednika. Po dveh zaporednih štiriletnih predsedniških mandatih Putin leta 2008 v skladu s tedaj veljavno ustavo ni smel kandidirati za tretji predsedniški mandat.

Za svojega naslednika na čelu Rusije je izbral zvestega pomočnika Dmitrija Medvedjeva, ki ga kritiki označujejo za njegovo marioneto. Medvedjev mu je po mnenju analitikov "držal mesto" do ponovne izvolitve, obenem pa ga je imenoval za premiera. Številni menijo, da je bil Putin najmočnejši predsednik ruske vlade doslej.

Tekoče govori nemško, vse boljši je v angleščini in velja za najbolj žilavega ruskega politika. Nemška tiskovna agencija dpa ga označuje za deloholika, ki zmerno uživa alkohol, ne kadi in vsak dan eno do dve uri nameni rekreaciji.

Mišice redno razkazuje, nekateri ga volijo, "ker je lep"

Putin svoje športno telo pogosto kaže v javnosti. Svoje mišice ohranja z borilnimi športi, pa tudi s plavanjem, jahanjem in smučanjem. Pri tem ga zvesto spremljajo ruski mediji, ki so ob njem tudi, ko v ruski divjini pleza na vulkane, z uspavalnimi naboji strelja sibirske tigre, "zgoraj brez" ribari v sibirskih rekah in se potaplja v Črnem morju.

V javnosti oz. na fotografijah, s katerimi želi ohraniti naklonjenost Rusinj in Rusov, se pogosteje kot kateri koli drugi politik pojavlja "zgoraj brez", zaradi česar si je v medijih že prislužil naziv "seks simbol".

Je pa tudi dosegel svoj cilj, povečati priljubljenost v javnosti. Nekateri volivci, tako moški kot ženske, naj bi Putina volili tudi zato, ker se jim zdi lep, poroča APA. Drugi, zlasti tisti, ki proti njemu demonstrirajo na ulicah, mu populistično držo zamerijo in menijo, da jih ima s svojimi "podvigi", kot je dvigovanje domnevno starodavnih amfor iz morja med potapljanjem, za norca.

Večina Rusov svoj glas Putinu sicer nameni zato, ker pomeni stabilnost. Po več nemirnih letih po razpadu Sovjetske zveze je Putin državi povrnil moč in ugled v svetu, za kar so mu številni rojaki hvaležni še danes.

Simbol stagnacije Rusije?

Del Rusov, predvsem srednji sloj, ki prevladuje tudi na protestih proti Putinu, medtem meni, da je Putin postal simbol stagnacije Rusije.

Dolga leta je Putin med Rusi veljal za vsemogočnega in nezmotljivega, množične demonstracije, ki so ruska mesta zajele po parlamentarnih volitvah 4. decembra lani, pa so pokazale, da se v največji državi na svetu krepi opozicija, ki se ne strinja z njegovo politiko in načenja njegov kult.

V odgovor nanje so v Rusiji zadnje tedne pred volitvami potekale demonstracije v podporo Putinu, vendar so po navedbah mnogih številne "protestnike" v udeležbo prisilili delodajalci ali oblasti. Analitiki ocenjujejo, da bi utegnil Putin po izvolitvi pritisk na ljudi še okrepiti.

Nihče ne pričakuje, da bo Putin v tretjem mandatu postal popolnoma drugačen in "nov" predsednik. Bo pa moral znova dokazati , da je borben - tokrat se bo boril za ohranitev oblasti, poroča APA.