"Ni dvoma, da se pogovarjamo z največjo silo na svetu," je za izraelski radio dejal Lieberman, misleč na ZDA. "Govorimo o najpomembnejšem izraelskem prijatelju," je dodal, a poudaril, "da smo kljub temu neodvisna in suverena država in na koncu bo izraelska vlada sprejela primerno odločitev".

"Pravica do delovanja" proti iranskim grožnjam

Lieberman se je danes pred srečanjem Netanjahuja in Obame v Washingtonu še vprašal, koliko so vredne tuje obljube o zagotavljanju izraelske varnosti, če mednarodna skupnost ni uspela končati prelivanja krvi v Siriji.

Izraelski premier Netanjahu je sicer v petek na obisku v Kanadi dejal, da bi Izrael moral imeti "pravico do delovanja" proti iranskim grožnjam.

V Washingtonu se sicer že nahaja izraelski predsednik Šimon Peres, ki je v nagovoru izraelskemu lobiju AIPAC dejal, da bo Izrael "prevladal", če bo priseljen v spopad z Iranom, "krutim, zlobnim in moralno pokvarjenim režimom", ki si prizadeva vzpostaviti nadzor nad Bližnjim vzhodom.

"Iran si prizadeva nadzirati Bližnji vzhod, tako da bo lahko kontroliral večji del svetovnega gospodarstva. Mora se ga ustaviti. In bo ustavljen," je poudaril Peres pred več tisoč člani AIPAC. Obenem je dejal, da so "vse možnosti odprte", s čimer je namignil na vojaško posredovanje, saj po njegovem mnenju "brzdanje sovražnika ni trajna rešitev".

Ameriška zaveza Izraelu je trajna

Obama je že v petek posvaril, da bi prezgodnji napad na Iran omogočil Teheranu, da se odzove kot žrtev. Menil je še, da bi morala Izrael in Iran resno jemati ameriške grožnje z napadom na iranske jedrske objekte, če sankcije ne bodo ustavile jedrskih ambicij Iran.

Obama je danes na konferenci AIPAC, preden se je srečal s Peresom, zagotovil, da je ameriška zaveza Izraelu trajna, ne glede na to, kdo je predsednik. Ameriški predsednik je deležen hudih kritik tako v Izraelu kot doma v ZDA, da ne podpira dovolj Izraela, ali pa da ga celo izdaja. Opozoril je, da dejstva zadnjih treh let govorijo drugače.

Po Obamovih besedah je jedrsko orožje v rokah režima, ki zanika holokavst in grozi, da bo Izrael izbrisal z obličja zemlje, nesprejemljivo tako za Izrael kot tudi za ZDA in ves svet. Iran je po njegovih besedah osamljen in Obama trdno verjame, da priložnost za diplomacijo, podprto s sankcijami, še ni minila, zato je posvaril, da sedaj še ni trenutek za grožnje z napadom na Iran.

Pravica Izraela, da odloča o svojih varnostnih potrebah

"Vendar pa iranski voditelji ne smejo dvomiti v odločnost ZDA, kot tudi ne v pravico Izraela, da se sam odloča o svojih varnostnih potrebah. Povedal sem že, da so pri vprašanju jedrskega orožja v Iranu vse opcije na mizi in, kar pravim, to tudi mislim," je dejal Obama. Pojasnil je, da so opcije politični pritisk za osamitev Irana, diplomatska prizadevanja za ohranitev koalicije in nadzor nad Iranom, gospodarske sankcije ter pripravljenost na vojaško posredovanje.

Napovedal je še, da bo Peresu spomladi podelil najvišje civilno odlikovanje, predsedniško medaljo za svobodo, za njegovo moralno odličnost.