Uradni kitajski proračun za obrambo je drugi največji po ameriškem, toda po navedbah tujih strokovnjakov naj bi bilo dejansko kitajsko trošenje za obrambo 50 odstotkov višje od ameriškega, saj uradne kitajske številke ne obsegajo sredstev, namenjenih jedrskim silam in nekaterim drugim programom, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Dan pred začetkom letnega zasedanja ljudskega kongresa je Li Zhaoxing na novinarski konferenci sicer poudaril, da je kitajski obrambni proračun v primerjavi z drugimi državami "razmeroma nizek". Po podatki Svetovne banke sicer znaša kitajski obrambni proračun 1,28 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko znaša delež ameriškega obrambnega proračuna 4,8 odstotka ameriškega BDP.

"Kitajska si prizadeva za miren razvoj in vodi obrambno politiko, ki je obrambna po naravi," je dejal Li in dodal, "da ima Kitajska 1,3 milijarde prebivalcev, veliko ozemlje in dolgo obalo" in da je njihova poraba za obrambo relativno nizka v primerjavi z drugimi državami.

Več držav na čelu z ZDA in kitajskimi sosedami je kljub temu zaskrbljenih zaradi nenehnega povečevanja sredstev za vojsko na Kitajskem. Slednja je v zadnjih dvajsetih letih nenehno povečevala svoj proračun za obrambo in svojo vojsko razvila v dobro opremljeno regionalno vojaško silo, kar poleg ZDA skrbi tudi kitajske azijske sosede Indijo, Japonsko, Vietnam in Filipine, ki imajo s Kitajsko nerešene ozemeljske spore.

O programih kitajske vojske, ki je številčno največja na svetu, sicer ni veliko znanega, v Pekingu pa stalno poudarjajo, da je modernizacija vojske nujna ter da je kitajska vojska po svoji naravi defenzivna.

Naraščajoča kitajska vojaška moč in njen gospodarski vzpon sta sicer spodbudila tudi njene sosede, da povečajo sredstva za vojsko, ZDA pa si prizadeva za povečanje prisotnosti v regiji. Odločitev Washingtona, da svoje sile namesti v Avstraliji, poveča vojaško sodelovanje s tradicionalnima zaveznicama Japonsko in Vietnamom ter okrepi vojaške stike z Vietnamom, je že naletela na ostre kritike Pekinga, ki se boji, da jo bodo ameriške sile obkolile.