"Zmagali smo! Slava Rusiji," je zbranim na trgu Manež pred Kremljem sporočil Putin. "Obljubil sem, da bomo zmagali in smo zmagali," je dodal. Po njegovih besedah so Rusi danes pokazali, da so poskusi uničenja države obsojeni na propad. Pri tem je namignil na množične demonstracije opozicije v zadnjih mesecih.

Na zborovanju je nastopil tudi sedanji predsednik Dmitrij Medvedjev, ki mu bo Putin po napovedih poveril položaj premiera. "To zmago potrebuje vsa država," je poudaril.

Po naravi borbeni Putin: "Bil sem huligan, ne pionir"

Po začasnih rezultatih po 30 odstotkih preštetih glasov je Putina podprlo 63,42 odstotka ruskih volivcev, je sporočila volilna komisija. Na drugem mestu je komunist Genadij Zjuganov s 17,25 odstotka glasov. Vodjo liberalno demokratske stranke Vladimirja Žirinovskega je glede na začasne rezultate podprlo 7,29 odstotka ruskih volivcev, multimilijarderja Mihaila Prohorova 7,19 odstotka, na zadnjem mestu pa je Sergej Mironov.

V središču Moskve se je po navedbah ruske policije nocoj zbralo več kot 100.000 ljudi, ki proslavljajo Putinovo zmago. Zbrani na trgu Manež pred Kremljem in v okoliških ulicah v središču ruske prestolnice, med njimi so po poročanju tujih tiskovnih agencij številni mladi, mahajo z ruskimi zastavami ob ritmih techno glasbe. Organizatorji zborovanja pa udeležencem delijo transparente s slogani "Putin-naš predsednik" in "Verjamemo v Putina".

Svoj glas je oddal sedanji predsednik (in bodoči premier?) Dmitrij Medvedjev. (Foto: Reuters)

Nekateri udeleženci zborovanja v podporo Putinu sicer priznavajo, da so jim oblasti ali njihova podjetja zagrozili s kaznijo, če ne bodo prišli na praznovanje Putinove zmage. "Ne podpiramo ga. Vodstvo našega podjetja nas je prisililo, da smo prišli sem. Imamo službe, imamo družine, ne moremo si privoščiti, da bi jih izgubili," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani udeleženec zborovanja.

Na trgu za red in varnost skrbi več sto pripadnikov enot ruskega notranjega ministrstva, na bližnjih ulicah pa stojijo številni avtobusi s pripadniki posebnih policijskih enot, ki so v pripravljenosti za primer izbruha izgredov.

Ruska opozicija medtem opozarja, da je med današnjimi volitvami prišlo do številnih kršitev in nepravilnosti. Po navedbah organizacije Golos, ki je opazovala volitve, so med drugim zabeležili številne primere, ko so se volivci vozili z avtobusi in množično volili na več voliščih.

Aktivistke Femen v znak protesta ponovno razgalila oprsja

Le malo po Putinovem glasovanju pa so se pred istim voliščem pojavile ukrajinske aktivistke feminističnega gibanja Femen in v protest proti Putinovemu ponovnemu potegovanju za položaj predsednika države razgalile svoja oprsja. Pri tem so vzklikale: "Putin je tat", in poskušale odnesti volilno skrinjico z njegovim volilnim lističem. Aktivistke, ki so imele na prsih napisane slogane "Kradem za Putina" in "Podgane iz Kremlina", je aretirala policija.

(Foto: Reuters)

Na spletni strani Youtube pa je bil danes objavljen posnetek, posnet s spletno kamero na enem od volišč v ruski kavkaški republiki Dagestan, na katerem je jasno videti, kako več minut v dve prozorni volilni skrinjici brez prestanka nekdo vstavlja na desetine glasovnic. Ruska volilna komisija je po poročanju AFP že napovedala, da bo razveljavila rezultate s tega volišča.

O nepravilnostih govorijo tudi nekateri Putinovi protikandidati. Komunist Genadij Zjuganov, ki se je glede na izide vzporednih volitev in začasne rezultate volitev uvrstil na drugo mesto, je volitve že označil na "nepoštene, absolutno nepravične in prezira vredne".

(Foto: AP)

Multimiljarder Mihail Prohorov, ki naj bi se uvrstil na tretje mesto, pa je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da so njegovi privrženci, ki so bili skrivoma opazovalci volitev, zabeležili več kot 4000 primerov nepravilnosti na voliščih.

"Te volitve niso bile svobodne ... zato bodo jutri potekali protesti. Ne bomo priznali legitimnosti predsednika," pa je dejal Mihail Kasjanov, ruski premier v prvem Putinovem predsedniškem mandatu, ki se je v zadnjem času pridružil opoziciji.

Namestnik ruskega notranjega ministra Aleksander Gorovoj pa je sporočil, da se je na enem od volišč v ruski republiki Dagestan nocoj zgodil napad, v katerem so bili ubiti trije policisti in en napadalec. Po njegovih besedah so trije zamaskirani neznanci na volišče vdrli eno uro po njegovem zaprtju. Pri tem so se spopadli s policisti. V spopadih so bili ubiti trije policisti in en napadalec.