Japonski premier Noda je v današnji izjavi za tuje novinarje v Tokiu tako zavrnil možnost kazenske odgovornosti posameznikov za nesrečo v jedrski elektrarni, ki sta jo poškodovala potres in cunami.

"Seveda glavno odgovornost v skladu z japonsko zakonodajo nosi operater poškodovane elektrarne Tepco," je dejal Noda, a dodal, da so bili tudi tako vlada kot operaterji in znanost preveč globoko zaverovani v mit o varnosti jedrske energije.

Do izjav japonskega premiera prihaja nekaj dni po objavi neodvisne preiskave, da je hotel predsednik operaterja elektrarno povsem zapustiti le nekaj dni potem, ko je cunami poškodoval tamkajšnje hladilne sisteme.

Poročilo zasebnega japonskega think tanka Fundacija za obnovo Japonske piše, da so bile šele grožnje tedanjega premiera Naota Kana tiste, ki so operaterja prepričale, da so elektrarno in tamkajšnje dogajanje še naprej nadzirali.

Na Japonskem medtem delujeta le še dva od sicer 54 reaktorjev v državi. Lokalne skupnosti jim ne dovolijo ponovnega zagona zaradi dvomov o varnosti jedrske tehnologije, ki ji je Japonska nekoč povsem zaupala.

Noda je ob tem poudaril, da bo Japonska poskušala električno energijo pridobivati iz drugih virov, čeprav ni dejal, da bo jedrsko energijo popolnoma opustila. "Rešiti se moramo naše odvisnosti od jedrske energije in na srednji do dolgi rok vzpostaviti družbo, ki se ne bo zanašala na jedrsko energijo," je dejal.

Noda, ki je položaj premiera prevzel pred šestimi meseci, je obenem dejal, da je že prišlo do napredka pri obnavljanju območij, prizadetih v cunamiju, ki je zahteval 19.000 življenj, več sto tisoč ljudi pa je ostalo brez domov. Hkrati pa je priznal, da ne napredujejo dovolj hitro. Intenzivna obnova Japonske se bo po njegovih besedah nadaljevala naslednjih pet let, dokončno pa naj bi bila zaključena v desetih letih.