Rusije je v petek presenetljivo ponudila Gruziji, da bi obnovili diplomatske odnose. A kot pravijo v Gruziji, do tega ne more priti, če bo Rusija še naprej priznavala neodvisnost obeh separatističnih pokrajin.

Zaradi Južne Osetije in Abhazije je avgusta 2008 vojna tudi izbruhnila. Tbilisi je namreč skušal s silo pokoriti obe neposlušni pokrajini, v katerih živi večinoma rusko prebivalstvo, a je na to s še večjo silo odgovorila Moskva.

Po zavarovanju obeh proruskih pokrajin je Rusija priznala tudi njuno neodvisnost. Obe sicer ostajata mednarodno nepriznani.

Zatem je prišlo tudi do dokončne prekinitve diplomatskih odnosov med Rusijo in Gruzijo. "Naši diplomatski odnosi so se prekinili avtomatično, ko je Rusija prenehala spoštovati našo suverenost," je za medije izjavil Sakašvili. "In znova bodo avtomatično vzpostavljeni, ko bo Rusija priznala Gruzijo in njene suverene meje," je dodal.

Ruska pobuda je sicer prišla kot odgovor na ponudbo Sakašvilija, da odpravi vizumsko obveznost za ruske državljane. S tem naj bi skušal Sakašvili predvsem popraviti slabo gospodarsko stanje v državi.

Rusija se je na to ponudbo odzvala tudi z enako ponudbo, torej da tudi Gruzijci ne bi več potrebovali vizumov za pot v Rusijo, "a le če bo Tbilisi sposoben zagotoviti varnost Rusov, ki bodo obiskali Gruzijo". Hkrati pa je Moskva predlagala vnovično vzpostavitev diplomatskih odnosov med državama.