Clintonova je obenem pozdravila tudi odločitev EU o začetku študije izvedljivosti za stabilizacijsko-pridružitveni sporazum za Kosovo. Kot je poudarila, je to pomembno zaradi evropske usmerjenosti Kosova. Ob tem je oblastem v Beogradu in Prištini čestitala za njihov pogum in prizadevnost pri sprejemanju težkih političnih odločitev, ki so nujne za dosego teh zgodovinskih mejnikov.

"Voditeljem obeh držav svetujem, naj še naprej napredujejo v dialogu pod pokroviteljstvom EU in da naj uresničujejo odločitve, o katerih sta se strani že dogovorili," je dodala.

Srbija je po lanskih aretacijah še zadnjih haaških obtožencev Ratka Mladića in Gorana Hadžića status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov.

Vrh EU je Srbiji decembra lani določil tri pogoje za status: napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga s Prištino, dogovor o regionalnem sodelovanju ter dejavno sodelovanje pri zagotavljanju izvajanja mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor.

Preboj je bil dosežen konec minulega tedna, ko sta bila v okviru dialoga Beograda in Prištine izpolnjena dva od omenjenih pogojev. Strani sta namreč po dolgih pogajanjih dosegli kompromis o zastopanju Kosova na regionalnih srečanjih in o izvajanju dogovora o skupnem upravljanju meje na severu Kosova.