Evropska komisija je konec februarja predlagala zamrznitev 495 milijonov evrov evropskih sredstev iz kohezijskega sklada za Madžarsko, ker ni ustrezno ukrepala za zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Ukrep, uveden prvič v zgodovini EU, naj bi začel veljati 1. januarja prihodnje leto.

"Postopek zaradi presežnega primanjkljaja proti Madžarski poteka že od leta 2004. Trpimo posledice preteklosti," je povedal Orban in krivdo tako prevalil na prejšnje vlade.

Orban meni, da je bila poteza Bruslja tehnične narave. "Vsi v Bruslju poznajo madžarske ukrepe za znižanje primanjkljaja. Le sedem držav v EU ima nižji primanjkljaj kot mi," je dejal in optimistično dodal: "Nemogoče je, da bi državi, ki je v tako dobrem položaju, kot smo mi, vzeli sredstva, četudi le cent".

V Evropski komisiji so poudarili, da ne gre za kazen, temveč spodbudo, naj Madžarska pospravi po svoji hiši. 495 milijonov evrov predstavlja 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda Madžarske in 29 odstotkov kohezijskih sredstev, ki so za državo namenjeni v letu 2013.

Odnosi med Madžarsko in EU so v minulih mesecih precej napeti. Orbanova vlada je sprejela več spornih zakonov, med drugim zakon o madžarski centralni banki, ki so po mnenju številnih strokovnjakov nedemokratični. Pomisleke o novi madžarski zakonodaji imajo tudi v Bruslju.