Sirske oblasti so sicer v četrtek sporočile, da so v Babi Amru našle trupli ameriške novinarke Marie Colvin in francoskega fotografa Remija Ochlika, ki sta bila ubita v napadu sirskih sil 22. februarja, v katerem sta bila ranjena tudi francoska novinarka Edith Bouvier in britanski fotograf Paul Conroy. V četrti, ki je bila skoraj štiri tedne tarča obleganja sirskih sil, sta bila ujeta tudi Španec Javier Espinosa in Francoz William Daniels.

Po navedbah aktivistov so novinarja pokopali 27. februarja, ker je v Babi Amru primanjkovalo elektrike, da bi trupli lahko ohranili zamrznjeni. Sirska vlada je napovedala, da bo posmrtne ostanke novinarjev vrnila Franciji in ZDA.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je v četrtek sporočil, da sta se Bouvierova in Daniels uspešno pretihotapila preko meje v Libanon. Conroy in Espinosa sta tja ob pomoči sirskih aktivistov prispela že pred dnevi.

Po Bouvierovo in Danielsa bo danes prišlo francosko reševalno letalo, dotlej pa bosta na opazovanju v bolnišnici v Bejrutu. Zdravniki bodo ocenili, ali sta dovolj zdrava, da gresta lahko na pot. Bouvierova je v napadu v Homsu utrpela večkratni zlom noge.