Republikanci trdijo, da zakon o zdravstveni reformi krši ustavo ZDA oziroma pravice in svoboščine iz prvega amandmaja k ustavi. Demokrati menijo, da bi sprememba omejila dostop žensk do kontracepcije in kršila njihove pravice. Izid glasovanje je bil tesen, saj so na stran republikancev prestopili kar trije demokrati.

To so Bob Casey iz Pensilvanije, Joe Manchin iz Zahodne Virginije in Ben Nelson iz Nebraske, ki nasprotujejo pravici do splava. Na stran demokratov pa je prestopila republikanka iz države Maine Olympia Snowe, ki je v torek napovedala odstop po izteku sedanjega mandata januarja 2013.

Republikanci, skupaj z vrhovnimi predstavniki Katoliške cerkve v ZDA obtožujejo predsednika Baracka Obamo, da je sprožil vojno proti Cerkvi, ker zakon o reformi zdravstva zahteva, da vsi delodajalci ženskam v policah zdravstvenega zavarovanja omogočijo tudi dostop do brezplačne kontracepcije, ki je razumljena kot del preventive, kar je po novem zakonu brezplačno.

Cerkev je bila iz tega določila izvzeta, torej katoliškim nunam ni bilo potrebno zagotoviti kontracepcije. Določilo pa je veljalo za vse organizacije, povezane s Katoliško cerkvijo, torej katoliške bolnišnice in šole ter druge ustanove, čeprav le za "civilne" oziroma laične uslužbenke.

Za republikanske predsedniške kandidate je bila to vojna napoved Cerkvi in Obama je dvignil belo zastavo ter predlagal kompromis. Breme stroška brezplačne kontracepcije se prestavi na zdravstvene zavarovalnice. Vendar pa republikance ni potolažil in to vprašanje bo ostalo živo najmanj do splošnih volitev v novembru.