Rusko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da pozdravljajo odločitev Pjongjanga, obenem pa so pozdravili tudi ponudbo ZDA, da Severni Koreji v zameno za prekinitev izvajanja jedrskega programa ponudijo hrano.

Kitajska, ki velja za ključno severnokorejsko zaveznico, je prav tako pozdravila izboljšanje odnosov med Washingtonom in Pjongjangom, ki po besedah tiskovnega predstavnika kitajskega zunanjega ministrstva Hong Leija prispeva k stabilnosti na Korejskem polotoku.

V Pekingu so tudi poudarili, da so pripravljeni sodelovati v prizadevanjih za to, da bi se Severna Koreja vrnila na šeststranska pogajanja o svojem jedrskem programu, ki jih je zapustila aprila 2009.

V Washingtonu in Pjongjangu so v sredo potrdili, da je Severna Koreja izrazila pripravljenost prekiniti program bogatenja urana in izvajanja jedrskih poskusov v zameno za 240.000 ton pomoči v hrani.

Strani sta na pogovorih, ki so bili prejšnji teden v Pekingu, tudi ponovili zavezo šeststranskim pogajanjem o Severni Koreji, ki so se začela leta 2005 s ciljem, da Pjongjang opusti svoj jedrski program.