Odstopil zaradi slovenske blokade Hrvaške

Na vprašanje novinarja hrvaškega časnika Jutarnji list, zakaj je potem odstopil, če ne zaradi groženj hrvaške mafije, je Sanader odgovoril, da zaradi slovenske blokade Hrvaške. "Takrat tega nisem želel izpostaviti kot razlog, da ne bi škodoval pogajalskemu položaju Hrvaške. To je edini in pravi razlog mojega odstopa,“ je zaključil Sanader.

"Vir nam je pojasnil, da je hrvaški premier Ivo Sanader položaj hrvaškega premierja zapustil zaradi organiziranega kriminala. V osnovi je imel nek posel s pristaniščem Ploče, kjer bi morala Hrvaška graditi terminal LNG. Povezal se je z organiziranim kriminalom, oni pa so mu dali na izbiro – ali se umakne iz politike ali pa bodo začeli pobijati njegove družinske člane. Poslušal jih je in se umaknil,“ je višji analitik za Evroazijo v Stratforju Marko Papic v spletni pošti 17. septembra leta 2009 napisal Eugeneu Chausovskyju, poroča hrvaški portal index.hr.

Hrvaško vodi organiziran kriminal

Kot vir je Papic navedel švedskega politika, povezanega s švedskim ministrom za zunanje zadeve Carlom Bildtom, ki je imel hkrati odlične zveze na Balkanu. Papic je v spletnem sporočilu, kot že večkrat poprej, zapisal, da Hrvaško "absolutno vodi organiziran kriminal“.

"Problem je, da je državljanska vojna v Jugoslaviji pustila grozljive posledice na celotni regiji, zaradi česar pa so vojni dobičkarji tudi po vojni lahko nadaljevali z organiziranim kriminalom,“ je v pismu zapisal Papic in dodal, da je tudi v Srbiji prisoten organiziran kriminal, a ni tako močan kot na Hrvaškem, saj je umor premiera Zoran Đinđiča državi dalo povod, da očisti večji del izjemno mogočnega organiziranega kriminala.

"Zanimiva roba"

Papic še trdi, da je Bildt močno podpiral Hrvaško, ki ji sicer ni bil naklonjen, pri vstopu v Evropsko unijo, in to zato, da bi imel novega zaveznika proti nemško-francoski navezi, ki vodi EU.

Eugene Chausovsky, na katerega je bila pošta naslovljena, je zapisal, da je sporočilo "zanimiva roba“, zlasti "del glede Sanaderja je norišnica, čeprav pričakovana."

WikiLeaks je te dni sicer objavil okoli pet milijonov e-mailov ameriške zasebne obveščevalne službe. Zaupne podatke so pred dvema mesecema uspeli pridobiti računalniški hekerji združbe Anonymous, ki je nato ves material predala WikiLeaksu, so poročale tuje tiskovne agencije.

Sanader želel šokirati Hrvaško in Evropo

Sanader nikoli ni do konca pojasnil glavnega razloga za svoj odstop s premierskega položaja, dejal je le, da je "želel šokirati Hrvaško in Evropo". "Nisem želel sodelovati v politikantskih igrah dela evropskih politikov, ki si niso, kljub temu da vedo, koliko je pomembno, da Hrvaška vstopi v EU, dovolj prizadevali, da bi prekinili izsiljevanje Slovenije, ki je brez primere. Ravno zaradi vsega sem prepričan, da bo moja odločitev streznila evropske politike in jih prisilila, da se soočijo s posledicami svojega nenačelnega in neevropskega obnašanja," je nekaj dni po odstopu izjavil Sanader.

Tudi potem so se vrstila različna medijska ugibanja o resničnih razlogih njegovega odstopa, med katerimi je bilo tudi tisto o "izsiljevanju nekaterih mafijskih krogov". Mediji so poročali tudi, da je "pobegnil" zaradi strahu pred krizo, ker se je zavedal, da bo hrvaško gospodarstvo kmalu potonilo, pojavila pa so se tudi ugibanja, da se je umaknil zaradi domnevnega pritiska mednarodne skupnosti, predvsem EU. Medtem so proti njemu sprožili številne preiskave in vložili več obtožnic zaradi suma korupcije.