Eden od odvetnikov obtoženih aktivistov je pojasnil, da bodo lahko obtoženci, ki sicer niso bili aretirani, državo zapustili le proti plačilu 247.000 evrov varščine na osebo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Umik prepovedi potovanja za aktiviste je že pozdravila ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Obtožba aktivistov je namreč resno načela odnose med Egiptom in ZDA, saj je med 43 obtoženimi aktivisti 19 Američanov.

ZDA so vse od začetka postopka proti aktivistom Egipt pozivale k umiku obtožb. Svarile so tudi, da bi lahko v primeru nadaljevanja postopka ZDA ukinile pomoč Egiptu, ki znaša približno milijardo evrov letno in je namenjena predvsem vojski.

A v torek je Clintonova napovedala, da bo spor po dolgotrajnih pogajanjih najverjetneje "kmalu" rešen, le nekaj ur potem pa so egiptovski sodniki odstopili od nadaljnjega vodenja procesa, poroča AFP.

Sojenje aktivistom se je sicer začelo v nedeljo. Obtoženi so nezakonitega prejemanja finančnih sredstev iz tujine za delovanje nevladnih organizacij in nezakonitega vodenja nevladnih skupin. Domnevno nezakonito prejemanje sredstev naj bi po mnenju tožilstva "oslabilo suverenost Egipta".