32-letni Kan je po rodu Pakistanec, ki se je leta 1996 z družino priselil v ZDA in živel v Marylandu. Leta 2002 je potoval v Pakistan, kjer se je srečal z glavnim organizatorjem napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalidom Šejkom Mohamedom. Takrat se je pridružil teroristični mreži Al Kaida.

Z Mohamedom naj bi načrtovala napade po ZDA, vendar je Kan pred aretacijo služil le kot kurir. V Bangkok je odnesel 50.000 dolarjev, ki jih je teroristična skupina povezana z Al Kaido porabila za izvedbo samomorilskega napada na hotel Marriott v Džakarti v Indoneziji avgusta leta 2003, pri čemer je umrlo 11 ljudi, 81 pa je bilo ranjenih.

Kan je priznal krivdo za številne točke obtožnice, med drugim za sodelovanje v zaroti, umor, poskus umora, kršitve zakonov vojne, podpore terorizmu in vohunstva. Za rešetkami je že devet let. Nazadnje je bil zaprt v skrivnem kampu 7 zapora Guatnanamo, kamor imajo dostop le posebej pooblaščeni agenti zvezne vlade. Tam so zaprti tako imenovani ujetniki "visoke vrednosti" med njimi Kalid Šejk Mohamed.

V zameno za priznanje oproščen dosmrtne zaporne kazni

Kan se je danes prvič pojavil v javnosti, odkar je bil marca leta 2003 aretiran. Najprej je bil zaprt v tajnih zaporih Cie v tujini, kasneje pa so ga premestili v Guantanamo. V zameno za priznanje krivde in sodelovanje s preiskovalci ne bo dobil dosmrtnega zapora. Sodnik Pohl je odločil, da bo naslednja štiri leta v Guantanamu na voljo za informacije in pričanja proti drugim osumljenim ali obtoženim teroristom.

Če bodo Američani z njim zadovoljni, bo odsedel manj kot 19 let. Devet let, ki jih je že preživel za zapahi, mu ne bodo šteli v dobro. Njegovi odvetniki so želeli, da sodnik podrobnosti dogovora o priznanju krivde skrije pred javnostjo, kar je Pohl zavrnil. Kan se namreč boji, da se bo Al Kaida zaradi njegovega sodelovanja z Američani maščevala sorodnikom v ZDA in drugje po svetu.

Šele sedem obsojenih ujetnikov iz Guantanama

Kan je doslej šele sedmi ujetnik iz Guantanama, ki je bil obsojen in prvi iz skupine ujetnikov "visoke vrednosti". Avgusta leta 2008 je bil na pet let in pol obsojen nekdanji šofer ubitega voditelja Al Kaide Osame bin Ladna, Salim Hamdan, ki so ga že izpustili v domači Jemen. Novembra 2008 pa je bil na dosmrtni zapor, ki ga prestaja v Guantanamu, obsojen medijski strokovnjak Al Kaide Ali Hamza al Bahlul.

Pet ujetnikov pa je priznalo krivdo. Avstralec David Hicks je to storil marca 2007 in po petih letih Guantanama dobil še devet mesecev zapora. Hicksa so nato izpustili v Avstralijo. Julija 2010 je krivdo priznal nekdanji kuhar Al Kaide, Sudanec Ibrahim al Kosi, ki ga nameravajo poslati domov letos.

Kanadski državljan Omar Kadr je oktobra 2010 priznal, da je vrgel bombo, ki je ubila ameriškega vojaka v Afganistanu. Za to je kot mladoletnik dobil osem let zapora in še čaka na premestitev v Kanado. Februarja lani je krivdo priznal nekdanji vodja vadbišča Al Kaide, Sudanec Nur Utman Mohamed, bi ga bodo domov poslali leta 2014. V taborišču Guantanamo je zaprtih še 171 ljudi.