Odločitev o predčasni izpustitvi Obrenovića je 21. septembra lani sprejel tedanji predsednik haaškega sodišča Patrick Robinson in tako ugodil prošnji, ki jo je pol leta prej vložila ekipa Obrenovićevih odvetnikov.

Sodišče v obrazložitvi odločitve ugotavlja, da so Obrenovića zaradi izjemnega sodelovanja s haaškim tožilstvom predčasno izpustili iz zapora, ne glede na resnost zagrešenih zločinov in ne glede na to, da je odslužil manj kot kot deset let in manj kot dve tretjini 17-letne kazni, kolikor je sicer potrebno za predčasno izpustitev.

Kdaj natančno so Obrenovića izpustili iz zapora ni znano, saj je sodišče ustrezno odločitev danes objavilo v prirejeni obliki, tako da nekateri podatki ostajajo zaupni. Je pa moč iz objavljene odločitve sklepati, da bi lahko bil Obrenović na prostosti že od januarja, saj dokument navaja, da bodo Obrenovića na prostost izpustili osem mesecev pred iztekom dveh tretjin zaporne kazni, kar bi se zgodilo avgusta, poroča Tanjug.

Obrenovića je haaško sodišče leta 2003 ob koncu dveletnega sodnega procesa spoznalo za krivega umora, iztrebljanja in pregona Bošnjakov v Srebrenici leta 1995. Obrenović je namreč julija 1995 poveljeval t. i. zvorniški brigadi, eni od dveh, ki sta izvedli večino ubojev v Srebrenici, kjer so srbske sile takrat ubile več kot 7000 Bošnjakov.

Obrenović je pred sodiščem priznal krivdo sodelovanja v splošnem in sistematičnem napadu na bošnjaško prebivalstvo ter priznal osebno odgovornost v dejanjih, ki pomenijo kršitev temeljnih človekovih pravic. Obsojen je bil na 17 let zapora, pri čemer je tožilstvo zanj zahtevalo od 15 do 20 let zaporne kazni.