Po navedbah tiskovne predstavnice ameriškega State Departmenta Victorie Nuland je Pjongjang pristal tudi na prihod inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v Severno Korejo. Inšpektorji naj bi preverili in nadzorovali izvajanje moratorija na bogatenje urana v tamkajšnjem jedrskem reaktorju Jongbjon, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Nulandova je še napovedala, da se bodo ameriški predstavniki sestali s severnokorejskimi kolegi in se dogovorili o podrobnostih predlaganega paketa pomoči v hrani Severni Koreji.

Po navedbah Severne Koreje je Washington na dvodnevnih pogovorih o severnokorejskem jedrskem programu med ZDA in Severno Korejo pred tednom dni v Pekingu obljubil 240.000 ton "pomoči v hrani" z morebitnim povečanjem količine te pomoči v prihodnje.

Poleg tega naj bi ameriška stran v primeru ponovnega zagona šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu ponudila tudi možnost pogovorov o odpravi sankcij in delovanju reaktorja na lahko vodo za proizvodnjo električne energije.

IAEA pozdravila odločitev Secerne Koreje

Današnje sporočilo Severne Koreje je že pozdravil ameriški predsednik Barack Obama, ki je napovedal, da bo njegova administracija začela z izvajanjem dolgoročnega programa dostave pomoči v hrani severnokorejskemu narodu.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je medtem dejala, da je severnokorejska odločitev o prekinitvi jedrskega programa "skromen prvi korak". "ZDA imajo še vedno velike zadržke," je dejala Clintonova v ameriškem kongresu.

"Ob smrti Kim Jong-Ila sem izrazila upanje, da se bo novo vodstvo odločilo svoj narod voditi po poti miru in izpolniti svoje obveznosti," je dejala Clintonova in dodala, da bodo novo vodstvo v Pjongjangu še naprej spremljali in preverjali njihova dejanja.

Odločitev Severne Koreje je pozdravila tudi IAEA in jo označila za pomemben korak naprej. "Agencija ima ključno vlogo pri preverjanju severnokorejskega jedrskega programa," je spomnil generalni direktor IAEA Jukija Amano in izrazil pripravljenost agencije, da se vrne na območje Jongbjona in izvaja nadziranje tamkajšnjih aktivnosti.

Dvostranski pogovori v Pekingu so bili prva tovrstna pogajanja med ZDA in Severno Korejo po smrti severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila. Ameriški posebni odposlanec za Severno Korejo Glyn Davies je takrat dejal, da so pogovori prinesli nekaj napredka, ne pa preboja.

Napoved sprejeta s skepticizmom

Današnja napoved Pjongjanga bo sicer najverjetneje marsikje sprejeta s skepticizmom, saj je Severna Koreja že večkrat napovedala, da se bo odpovedala svojemu jedrskemu programu, potem pa si je premislila. "ZDA imajo še vedno globoke pomisleke glede severnokorejskega obnašanja na različnih področjih, ampak današnja napoved kaže na napredek na nekaterih od teh," je dejala Nulandova.

Do dogovora je prišlo kljub začetnim pomislekom ZDA, ali bo Severna Koreja sprejela pomembnejše odločitve po smrti nekdanjega voditelja Kim Jong-Ila in po prevzemu oblasti s strani njegovega sina Kim Jong-Una.

Cilj dvostranskih pogovorov med ZDA in Severno Korejo je bil tudi obnova šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu, na katerih sodelujejo tudi Rusija, Kitajska, Japonska in Južna Koreja.

Na šeststranskih pogajanjih so želeli Pjongjang prepričati v opustitev jedrskega programa v zameno za pomoč. Pogajanja, ki so se začela leta 2003, so na mrtvi točki od decembra 2008, Pjongjang pa se je iz njih uradno umaknil aprila 2009, ko je Severna Koreja iz države izgnala tudi inšpektorje IAEA.