Vsi štirje republikanski predsedniški kandidati, ki še vztrajajo v tekmi, so bili in so proti rešitvi avtomobilskih podjetij General Motors in Chrysler s pomočjo proračunskih sredstev. Še posebej Mitt Romney, ki je sicer skozi svojo politično kariero pokazal veliko sposobnost prilagajanja stališč glede na politične koristi, vztraja pri kritikah in sedaj trdi, da je Obama s tem plačal sindikatom za podporo.

Odločitev za proračunsko pomoč je sprejela republikanska administracija predsednika Georgea Busha, Obama pa je s pomočjo nadaljeval. Rešitev avtomobilske industrije se je pokazala za dobro odločitev. Obe podjetji spet poslujeta z dobičkom, avtomobilska industrija je lani ustvarila 38.000 delovnih mest, letos pa načrtuje še najmanj 13.000 novih, kar so si volivci Michigana zapomnili.

Težave v domači državi

Zaradi tega ima Romney težave v državi, kjer se je rodil in kjer je bil njegov oče guverner, saj ankete kažejo, da ga lahko danes morda premaga Rick Santorum. Obama republikancev v govoru sindikalistom ni omenjal z imeni, vendar pa se je posmehoval nasprotovanju državni pomoči za rešitev delovnih mest. "So ljudje, ki pravijo, da je bila pomoč industriji le plačilo sindikatom. A res? Tudi po standardih Washingtona je to en velik kup, saj veste česa," se je Obama odzval na zadnjo Romneyjevo kritiko.

Obama je sindikalistom naznanil tudi ustanovitev Medagencijskega centra za uveljavljanje trgovinskih pravil. S tem odgovarja na kritike republikancev, da daje potuho Kitajski, ki ne stori dovolj na področju zaščite avtorskih pravic, blokira prost dostop do trga in menda umetno ohranja nizko vrednost svoje valute, s čimer škoduje ameriškemu izvozu.

Obama pravi, da se bo novi center uspešneje spopadel s kršitvami pravil svetovne trgovine s strani Kitajske in drugih držav. Kako natančno mu bo to uspelo, ni jasno, vendar pa naj bi več milijonov dolarjev porabe za nov center prineslo bolj usklajeno delo na tem področju, prav tako pa bodo zaposlili nekaj novih inšpektorjev posebej za Kitajsko.