Hollande je v ponedeljek v pogovoru za francosko televizijo dejal, da bi morala davčna stopnja za tiste, ki letno zaslužijo več kot milijon evrov, znašati 75 odstotkov.

Kot je dejal, da je "stvar domoljubja, da sprejmeš plačilo dodatnega davka, ki bo državi pomagal, da se znova postavi na noge". Pojasnil je tudi, da je bil seznanjen, da plače najbogatejših v Franciji vseskozi rastejo.

Hollande je ob začetku volilne kampanje januarja dejal, da je njegov "sovražnik svet financ", zato namerava, če bo izvoljen, izvesti davčno reformo. Doslej se je zavzemal za 45-odstotno obdavčitev vse letnih prihodkov, ki na osebo presegajo 150.000 evrov.

Po poročanju francoske tiskovne agencije bi bila takšna obdavčitev med najvišjimi v Evropi.

Novi davki, nobene oblike varčevanja

Na desnici so se danes kritično odzvali na predlog socialističnega predsedniškega kandidata. "Hollande si vsak teden izmisli nov davek, nikoli pa ne predlaga nobene oblike varčevanja," je dejala ministrica za proračun Valerie Pecresse.

Ogorčena razprava se je razvila tudi na spletnih straneh, kjer mnogi opozarjajo, da bi takšna obdavčitev vodila k izseljevanju bogatih v države z nižjimi davki, kot sta sosednji Švica ali Belgija, poroča AFP.

Sedanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki se bo 22. aprila vnovič potegoval za predsedniški položaj, je ob prihodu na oblast leta 2007 uvedel "davčni ščit", ki je davek omejil na 50 odstotkov celotnega dohodka.

Zadnje raziskave javnega mnenja sicer kažejo, da Sarkozy po priljubljenosti zaostaja za Hollandeom. V drugem krogu volitev - ta bo predvidoma 6. maja - naj bi slednji zmagal s 56 odstotki glasov.