To je v ponedeljek zagotovil tiskovni predstavnik Bele hiše Carney, ki je priznal, da so napadi na Američane in pripadnike zveze Nato s strani afganistanskih "zaveznikov" sicer pogosti. Tudi tiskovni predstavnik Pentagona Little je zagotovil, da jih napadi v zadnjem tednu dni ne bodo odvrnili od cilja, ki je sodelovanje z Afganistanci za boljšo prihodnost ljudstva.

Ameriška tiskovna agencija AP navaja, da je bilo letos ubitih 52 pripadnikov mednarodnih sil, od tega devet s strani pripadnikov afganistanskih varnostnih sil ali ljudi, ki so se preoblekli v ustrezne uniforme.

Ameriški vojaki so v oporišču blizu Kabula pred tednom dni domnevno pomotoma zažgali nekaj izvodov Korana, kar je povzročilo veliko jezo med Afganistanci. V tednu dni protestov in nemirov, ki so sledili, je umrlo 30 ljudi, od tega štirje Američani. V soboto so ubili majorja kopenske vojske in podpolkovnika zračnih sil na njunem delovnem mestu v pisarni afganistanskega ministrstva za notranje zadeve. Od takrat naprej Američani, ki delajo v afganistanskih uradih, ne prihajajo na delovna mesta.

Administracija predsednika Baracka Obame vztraja pri urniku umika, čeprav vojna že zdavnaj ne uživa več večinske podpore med Američani, zaradi divjanja po sežigu Koranov pa se vse bolj tudi oglašajo politiki obeh strank, ki želijo pospešiti umik. Sedanji načrt je postopen umik do konca leta 2014, ko naj bi odgovornost za državo prevzele afganistanske varnostne sile.

Obamova administracija se boji, da bi prehiter umik pomenil strmoglavljenje vlade predsednika Hamida Karzaja in vrnitev talibanov na oblast. Obama se je za zažige Korana že opravičil, kar Afganistancev ni pomirilo, ob tem pa si je nakopal na glavo še kritike republikanskih predsedniških kandidatov.

Javnomnenjska anketa Pew je že januarja pokazala, da si želi 56 odstotkov Američanov kar najhitrejši umik iz Afganistana, le 38 odstotkov pa meni, da je potrebno ostati, dokler država ne bo dovolj stabilizirana. Zaradi zadnjih nemirov vse več Američanov tudi meni, da so Afganistanci nehvaležni in si ne zaslužijo njihove nadaljnje pomoči. Večina Afganistancev si je niti ne želi.