"Na sto tisoče vojakov je pripravljenih na vojno in že prinašajo jedrsko vojaško opremo," poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA in dodala, da Pjongjang vaje svoje južne sosede in ZDA razume kot vajo za preventivni napad na Sever.

Mednarodna skupnost se že več let pogaja s Severno Korejo zaradi njenega jedrskega programa. Najnovejši pogovori med Severno Korejo in ZDA so se končali v petek z le malo napredka. Šlo je za prve pogovore na visoki ravni, odkar je umrl dolgoletni voditelj Kim Jong Il in je oblast prevzel njegov najmlajši sin, Kim Jong Un.

Vsakoletne vojaške vaje, ki so se pričele danes, vključujejo 2100 ameriških enot in južnokorejske sile, Washington pa vztraja, da so vaje obrambne narave in niso povezane z nobenim geopolitičnim dogodkom.

Agencija KCNA je v soboto poročala, da je Kim Jong Un obiskal vojaške enote na jugozahodu države, vključno s tisto, ki je novembra 2010 streljala na južnokorejski otok in pri tem ubila dva civilista in dva marinca. Severna Koreja je sporočila, da so se njihove sile odzvale na južnokorejsko vojaško vajo na tem območju.

Med obiskom enot jim je Kim Jong Un "naročil naj izvedejo močan povračilni udarec na sovražnika, če bi ta le za 0,001 milimeter prečkal morsko mejo med državama," so še pisali pri KCNA.