Potem ko so ameriški vojaki v oporišču mednarodnih sil Isaf v Bagramu pred dnevi zažgali več islamskih verskih knjig, tudi kopij Koranov, se je danes v Imam Sahibu na protiameriških protestih zbralo več tisoč ljudi.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil predstavnik policije Sajed Sarvar Husaini, je do nasilja prišlo, ko so protestniki napadli vojaško oporišče mednarodnih sil, pri čemer so nekateri odvrgli ročne granate. V eksplozijah sta umrla dva človeka.

Predsednik Karzaj je v današnjem televizijskem nastopu "z najstrožjimi besedami" obsodil ravnanje s sveto islamsko knjigo in poudaril, da bi morali biti požigalci kaznovani. Ob tem je pozval k miru: "Zdaj, ko smo pokazali, kako čutimo, je čas za mir", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neimenovani predstavnik afganistanske vlade je medtem danes povedal, da je glavni osumljenec sobotnega umora dveh ameriških svetovalcev mednarodnih sil Isaf na notranjem ministrstvu v Kabulu 25-letni pripadnik afganistanske obveščevalne službe Abdul Sabur.

Sabur se je policijskim vrstam pridružil pred dvema letoma, znotraj notranjega ministrstva pa so mu bile zaupane velike pristojnosti. Po poročanju medijev, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, je 25-letnik zdaj na begu. Talibani so v soboto sicer sporočili, da sta bila umora maščevanje za sežiganje Koranov.

Protiameriški protesti so v Afganistanu doslej zahtevali okoli 30 življenj.