Berlusconija je bremenila obtožba, da je svojega nekdanjega britanskega odvetnika Davida Millsa podkupil, da bi ta pričal v njegovo korist v dveh drugih sojenjih v 90. letih minulega stoletja. V zameno za lažnivo pričanje naj bi odvetniku leta 1999 nakazal okoli 600.000 evrov.

Tožilstvo zahtevalo pet let zapora

Tožilstvo je za dolgoletnega predsednika italijanske vlade zahtevalo pet let zapora. 75-letni Berlusconi je krivdo zanikal. Na sodišče ga danes ni bilo, ampak je šel raje na nogometno tekmo.

Sodišče je danes odločilo, da "ni potrebe po nadaljevanju", saj je domnevno kaznivo dejanje, za katerega je bil Berlusconi obtožen, "zastaralo".

"Sploh ni vredno komentirati," je bil po razsodbi ogorčen tožilec Fabio De Pasquale. "V normalni državi se proces v zadevi Mills sploh ne bi začel," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa ocenil član Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode Gaetano Quagliariello. Eden od odvetnikov obrambe Piero Longo pa je povedal, da bi bili bolj zadovoljni z oprostitvijo.

Sojenje v zadevi Mills je bilo večkrat prekinjeno zaradi Berlusconijevih obveznosti na premierskem stolčku ter zaradi imunitete, ki mu jo je za določen čas podelil parlament. Zato ni bilo jasno, kdaj točno bo zadeva zastarala. Po izračunih tožilstva se to ne bi smelo zgoditi pred julijem letos, tričlansko sodišče pa je očitno drugače štelo čas, navaja ameriška tiskovna agencija AP.

V isti zadevi je bil David Mills leta 2009 na sodišču v Milanu obsojen na štiri leta in pol zapora, a je kasacijsko sodišče v Rimu lani zaradi zastaranja obsodbo razveljavilo.

Berlusconi na sodišču zaradi več afer

Afera Mills je le ena od številnih, ki bremenijo Berlusconija. Na milanskem sodišču teče zoper njega tudi proces v zadevi Ruby, kjer se mora zagovarjati zaradi spolnih odnosov z mladoletno prostitutko in zlorabe položaja. V primeru Mediaset je obtožen utaje davkov pri prodaji filmskih in televizijskih pravic, marca pa naj bi mu začeli soditi še zaradi domnevne pomoči pri objavi vsebine prisluškovanj telefonskim pogovorom.

Že v letih 1997 in 1998 je bil obsojen na zaporne kazni zaradi korupcije, ponarejanja bilanc in nedovoljenega financiranja politične stranke, a se je kasneje kazni rešil z oprostitvijo ali zastaranjem, poroča dpa.

Berlusconi je pred dnevi v časniku Il Giornale, ki je v lasti njegove družine, objavil pismo, v katerem je zapisal, da je služil državi po svojih najboljših močeh, nekateri sodniki pa mu to vračajo s preganjanjem. Kot že mnogokrat doslej je poudaril, da ga preganjajo brez dokazov in da so se nanj spravili različni centri moči, ki jih moti, da je skušal državo spremeniti.

Berlusconi je italijansko vlado vodil med leti 1994 in 1995, 2001 in 2006, zadnji mandat, ki ga je začel leta 2008, pa je moral po pritiskih zapustiti novembra lani.