Vse od nastanka države v 19. stoletju pa do sedemdesetih let dvajsetega stoletja so morali avtohtoni otroci obiskovati šole, kjer so jim praktično odvzeli identiteto, jih "razosebili". Velik del 150 tisoč otrok je tudi trpel zaradi fizičnih zlorab s strani osebja v internatih, ki jih je večinoma vodila Cerkev. Poročilo navaja, da so otroci zapuščali šole kot "izgubljene duše".

Šole so bile napad na otroke

Komisija za resnico in spravo v Kanadi je v poročilu z naslovom "Prišli so po otroke" (They came for the Children) zaključila, da so bile šole napad na avtohtone otroke, njihove družine in kulturo. Mnogo otrok zaradi "mamil, alkohola in nasilja" ni dočakalo starosti. Avtohtoni Kanadčani ostajajo med najbolj revnimi pripadniki tamkajšnje družbe.

Komisijo so ustanovili leta 2006 kot del poravnave, ki je vključevala tudi več kot dve milijardi kanadskih dolarjev denarnih odškodnin preživelim in njihovim družinam.

Člani komisije so zbrali 25 tisoč izjav preživelih, obiskali okoli 500 skupnosti in zaslišali okoli sto nekdanjih šolskih uslužbencev. Šole so ustanovili, da bi otroke avtohtonega prebivalstva asimilirali v kanadsko družbo.

"To moramo storiti, če jih hočemo civilizirati"

Poročilo se začne s citatom Hectorja Langevina, nekdanjega kanadskega ministra za javna dela, ki je 1883 dejal: "Da bi ustrezno izobrazili otroke, jih moramo ločiti od družin. Nekateri ljudje morda trdijo, da je to težko, vendar to moramo storiti, če jih hočemo civilizirati."

Pred desetimi leti je kanadska zvezna vlada priznala, da je bilo fizično in spolno nasilje v teh šolah zelo razširjeno. Veliko nekdanjih učencev se spominja, da so jih pretepali, če so govorili jezik svoje skupnosti, in da so izgubili stik s svojimi starši in navadami.

Končna različica poročila bo objavljena leta 2014.