Predstavniki vlade so že sporočili, da je nekdanji voditelj "dobre volje in dobro".

Kot so povedali odgovorni, je Mandela že dalj časa trpel zaradi bolečin v trebušnem predelu, zdravniki so ugotovili, da je sedaj potrebna nujna hospitalizacija in bolnišnična oskrba. Več o njegovem zdravstvenem stanju zaenkrat ni znanega. Ne ve se točno, v katero bolnišnico so ga odpeljali, mnogi pa domnevajo, da gre za center v Johannesburgu.

93-letnemu Mandeli, velikemu borcu proti apartheidu, se je zdravstveno stanje v zadnjih letih močno poslabšalo. Že pretekli mesec se je vrnil v Johannesburg iz svojega doma v ruralnem predelu Vzhodnega Capa. Mandelo so za dva dni zadržali v bolnišnici v Johannesburgu že januarja lani zaradi akutnega vnetja dihal. Nekdanji južnoafriški predsednik ima težave z dihali, odkar je v zaporu, kjer je preživel 27 let, zbolel za tuberkulozo.

Svoje želje in dobre misli je Mandeli v izjavi zajavnost poslal tudi že predsednik Južne Afrike, Jacob Zuma: ''Ljubezen in dobre želje vseh Južnoafričanov in ljudi po vsem svetu so z njim.'' Poleg tega je predsednik v izjavi prosil ljudi, naj Mandeli in njegovi družini nudijo zasebnost.

Predstavnik predsednika Zume je povedal, da bodo javnost o stanju Mandele ažurno obveščali.

Mandela se je iz javnega življenja umaknil osem let nazaj. Zadnjič je javno nastopil na Svetovnem prvenstvu v nogometu leta 2010 v Južni Afriki.

Mandelo so iz zapora, v katerem je preživel 27 let, izpustili leta 1990, prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike pa je postal leta 1994.