Ali Abdulah Saleh, ki je zaradi dolgotrajnih množičnih protivladnih protestov in prelivanja krvi na ulicah jemenskih mest novembra lani pristal na dogovor o predaji oblasti, se je medtem danes zjutraj vrnil iz ZDA, kjer se je zdravil zaradi poškodb, ki jih je utrpel med lanskim napadom nanj.

V skladu z dogovorom mora Saleh, ki je državo vodil zadnjih 33 let, v zameno za imuniteto pred kazenskim pregonom zaradi nasilja nad protestniki vsa ustavna pooblastila predati svojemu namestniku Hadiju. Ta bo državo vodil naslednji dve leti, čemur bodo sledile predsedniške in parlamentarne volitve.

V današnji prisegi pred parlamentom, ki jo je v živo prenašala državna televizija, se je novi predsednik države Hadi zaobljubil, da bo "ohranil enotnost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost države".

V nagovoru ljudstva se je zavzel za dialog z vsemi političnimi silami in ponovno vzpostavitev varnosti, "brez katere ni mogoč gospodarski razvoj" v državi, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Hadi je napovedal tudi "nadaljevanje boja" proti teroristični mreži Al Kaida, ki obvladuje velike dele juga in vzhoda države.

Na teh območjih so bile zaradi nasilja ovirane tudi torkove predsedniške volitve, na katerih je Hadi nastopil kot edini kandidat za začasnega predsednika. Kot kažejo uradni volilni rezultati, ki so jih objavili v petek zvečer, je zanj glasovalo 99,8 odstotka ljudi, ki so se udeležili volitev. Volilna udeležba je bila 66-odstotna.