Po besedah predstavnika ICRC Hišama Hasana je lokalni skupini uspelo vstopiti v četrt Baba Amr v Homsu, od koder naj bi reševalna vozila evakuirala ranjene. Vendar pa Hasan ni prepričan, ali so med njimi tudi tuji novinarji. Kot navaja AP, naj bi ranjene, med njimi je večina žensk in otrok, odpeljali v bližnjo zasebno bolnišnico.

Sirsko zunanje ministrstvo je obtožilo oborožene skupine, da naj ne bi hotele izročiti tujih novinarjev, medtem ko je nek opozicijski aktivist dejal, da ranjena novinarja nista hotela oditi, ker da so v Homs vstopili le predstavniki sirskega Rdečega polmeseca.

Predstavniki ICRC in sirskega Rdečega polmeseca sicer danes nadaljujejo pogovore s sirskimi oblastmi za evakuacijo vseh ljudi, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, iz Homsa, kjer se napadi nadaljujejo. O nadaljevanju nasilja pa poročajo tudi z ostalih območij po državi.

V sredinem obstreljevanju Homsa sta bila ubita ameriška novinarka Marie Colvin in francoski fotograf Remi Ochlik. Francoska novinarka Edith Bouvier je bila v napadu huje ranjena, na spletu pa je nato objavila videoposnetek, v katerem je prosila, da jo evakuirajo v Libanon, saj nujno potrebuje zdravljenje.

V ločenem posnetku je za pomoč zaprosil tudi ranjeni fotograf Paul Conroy. V skupini novinarjev v Homsu sta bila še francoski fotograf William Daniels, ki v napadu ni bil ranjen, in španski novinar Javier Espinosa.

Sirske sile že več dni stopnjujejo obstreljevanje žarišč upora proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, še zlasti mesta Homs, pri čemer je samo v petkovem nasilju po navedbah sirskih aktivistov za človekove pravice umrlo preko 90 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po nekaterih podatkih naj bi bilo žrtev še več.

Po ocenah opazovalcev naj bi bilo od marca 2011 v nasilni zadušitvi protirežimskih protestov ubitih več kot 7600 ljudi.

O razmerah v Siriji je v petek na srečanju v Tunisu razpravljala tudi skupina držav prijateljic Sirije, ki je podprla protirežimsko opozicijo v državi in pozvala predsednika al Asada k odhodu v izgnanstvo. Zahtevala je tudi takojšnjo prekinitev spopadov in zagrozila z novimi sankcijami, če se nasilje režima ne bo takoj končalo.

Skupina Prijatelji Sirije je obenem izrazila globoko zaskrbljenost zaradi humanitarnih razmer v državi. Ob tem so države posebej opozorile na pomanjkanje dostopa do osnovne hrane, zdravil in goriva, prav tako pa na grožnje z nasiljem zdravstvenemu osebju, bolnikom in posameznim ustanovam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.