IAEA resno skrbijo morebitne vojaške razsežnosti iranskega jedrskega programa, navaja poročilo inšpektorjev IAEA, ki so državo obiskali v začetku tedna. Iran je v primerjavi z zadnjim obiskom inšpektorjev IAEA novembra 2011 potrojil proizvodnjo 20-odstotno obogatenega urana in v ta namen vzpostavil dodatnih 696 centrifug, ugotavlja IAEA po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Iran sedaj poseduje preko sto kilogramov 20-odstotno obogatenega urana, kar je manj kot polovica urana, potrebnega za izdelavo atomske bombe. Možnost, da bi Iran lahko razvijal jedrsko orožje, vse bolj skrbi IAEA, še izpostavlja agencija v poročilu. Za to bi Iran, ki vztraja, da nima namena razvijati jedrskega orožja, sicer potreboval 90-odstotno obogateni uran, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iran je inšpektorjem IAEA med njihovim obiskom sicer predstavil dokument, ki naj bi odgovoril na vsa vprašanja agencije glede njegovega jedrskega programa. A dokument po navedbah IAEA zgolj zavrača vse pomisleke agencije z besedami, da gre za neutemeljene domneve.

Inšpektorji IAEA so v poročilu kritični tudi do sprejema, ki so ga doživeli v Iranu, saj niso imeli možnosti pogovora z vodilnimi iranskimi strokovnjaki. Prav tako niso dobili dovoljenja oblasti za obisk območja Parčin v bližini Teherana, kjer so po navedbah novembrskega poročila IAEA znanstveniki izvajali sumljive poizkuse z eksplozivi.