Sirske sile so danes v obstreljevanju četrti Baba Amr v mestu Homs, ki ga oblegajo že 20 dni, ubile najmanj devet civilistov, 40 jih je bilo ranjenih, je sporočil eden izmed sirskih aktivistov. Še 14 ljudi je po navedbah sirskih aktivistov življenje izgubilo pod streli sirskih varnostnih služb v mestu Idlib blizu sirsko-turške meje.

V osrednji provinci Hama je pod streli al Asadovih sil padlo 19 ljudi, med njimi sedem članov ene družine, vključno s tremi otroki, so še sporočili aktivisti Sirskega observatorija za človekove pravice. V spopadu z uporniki v Homsu je danes umrlo tudi sedem pripadnikov al Asadove vojske, so še dodali. Trije protestniki so v nasilju režimskih sil danes umrli v Alepu, po eden pa v Dari in Deir el Zurju.

Pomoč v četrti Baba Amr

Predstavnikom Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in sirskega Rdečega polmeseca je medtem danes uspelo vstopiti v četrt Baba Amr. Po načrtih naj bi reševalna vozila iz četrti evakuirala ranjene, med njimi dva zahodna novinarja, pa tudi trupli ameriške novinarke in francoskega fotografa, ki sta bila v obstreljevanju Homsa ubita v sredo. Ekipe ICRC se o evakuaciji ljudi, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, pogajajo tako s sirskimi oblastmi kot opozicijo, je sporočil ICRC.

O načrtu pomoči za Sirijo sicer danes v Tunisu razpravlja skupina držav prijateljic Sirije, kar so z neodobravanjem sprejeli nekateri v tunizijski prestolnici živeči Sirci in Tunizijci. Ti menijo, da gre za "kongres v interesu Američanov in sionistov".

Protestnike razgnali z gumijevkami

Pred hotelom, ki gosti srečanje, se je danes zbralo več deset protestnikov z gesli "Obama, utihni, Sirija ni tvoja" in "'Ne' sramotnemu kongresu". Protestnike je tunizijski policiji s pomočjo gumijevk uspelo razgnati. Razmere v Siriji bo v torek na izrednem zasedanju preučeval tudi Svet ZN za človekove pravice, je danes sporočila predsednica sveta Laura Dupuy Lassere.

Na zasedanju bodo obravnavali v četrtek objavljeno poročilo skupine strokovnjakov za človekove pravice, ki ugotavlja, da so člani sirske vlade med zatiranjem protirežimskih protestov zagrešili zločine proti človečnosti. Svet ZN za človekove pravice je na podlagi poročila sestavil tajen seznam visokih sirskih predstavnikov, ki bi bili lahko zaradi nasilja nad protirežimskimi protestniki deležni sodnega pregona.

Rusija: Al Asad ni pripravljen odstopiti

Vodja odbora za zunanje zadeve ruske dume Aleksej Puškov, član vladajoče ruske stranke Enotna Rusija, je danes opozoril, da sirski predsednik Bašar al Asad "ni pripravljen odstopiti". "Protestno gibanje obstaja, vendar ni tolikšno, da bi predsednik čutil, da se vse okoli njega ruši - da vse razpada in da mora odstopiti," trdi Puškov, ki se je z al Asadom sestal ta teden v okviru štiridnevnega obiska v Siriji. Puškov meni, da je vprašanje al Asadovega odstopa "popolnoma umetno ustvarjeno in prenapihnjeno".

Posebno veliko podporo uživa al Asad po Puškovovih besedah v Damasku. "Čutiti je napetost, vendar ni občutka, da bi bilo mesto na robu državljanske vojne," je še dejal Puškov. "Na žalost prihaja do demonstracij, ki ponekod terjajo žrtve, toda trgovine so odprte, vse je odprto do poznih večernih ur ... vsakdanje življenje zgleda normalno," je dodal.

Rusija je sicer v zadnjem času deležna kritik mednarodne skupnosti, ker je skupaj s Kitajko z vetom preprečila sprejetje resolucije o Siriji v Varnostnem svetu ZN. Demonstracije proti al Asadovemu režimu v Siriji trajajo že 11 mesecev, v nasilju režimskih sil nad protestniki pa je doslej po podatkih ZN umrlo 5400 ljudi, po trditvah aktivistov pa že prek 7000.