Vodja ameriške delegacije Davies je po pogajanjih, ki so potekala v četrtek in petek v Pekingu, še dejal, da so se pogovarjali "o vseh zadevah", povezanih z opustitvijo jedrskega programa v Severni Koreji, vendar o tem ni dal podrobnejših informacij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogovore je označil kot "resne in vsebinske" in pojasnil, da bodo v Washingtonu sedaj "ocenili, kaj so jim povedali severnokorejski predstavniki".

Obenem je dejal, da bodo "pomemben del" ocene pogovorov predstavljala posvetovanja z ostalimi državami, ki sodelujejo v šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu. S kitajskim predstavnikom za Severno Korejo je sicer že imel delovno kosilo, ki ga je označil za "zelo koristnega", v soboto ima v Seulu srečanje z južnokorejskimi kolegi, v nedeljo pa se bo v Tokiu sešel z japonskimi kolegi.

Na pogajanjih, na katerih poleg omenjenih držav sodeluje še Rusija, želijo Pjongjang prepričati v opustitev jedrskega programa v zameno za pomembno pomoč. Pogajanja, ki so se začela leta 2003, so na mrtvi točki od decembra 2008, Pjongjang pa se je iz njih uradno umaknil aprila 2009.

Tokratni pogovori v Pekingu so bili sicer tretji neposredni pogovori med ZDA in Severno Korejo, njihov cilj pa je obnova šeststranskih pogajanj. Bili so tudi prvi pogovori med državama po smrti severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila decembra lani.

Že pred pogovori so ameriški predstavniki povedali, da želijo ugotoviti, če je novo vodstvo v Pjongjangu pod Kimovim sinom Kim Jong Unom pripravljeno izpolniti obljube, da se bo Pjongjang odpovedal jedrskemu programu, kar bi bilo v skladu z dogovorom s šeststranskih pogovorov iz leta 2005.

Davies je sicer danes dejal, da ni bilo "nobenih dramatičnih sprememb" v pristopu in stališčih Severne Koreje od zadnjih dvostranskih pogovorov v New Yorku in Ženevi oktobra lani.