"Če smo pošteni do sebe, si moramo priznati, da se nam na prihodnjih volitvah slabo piše," je dejal Rudd, ki je v sredo dramatično odstopil s položaja zunanjega ministra. Odstop je sporočil med obiskom v Washingtonu, medtem ko se je govorilo, da ga namerava premierka odstaviti, ker spodkopava stranko. Ob odstopu je dejal, da brez podpore premierke ne more več ostati na položaju in s tem okrepil ugibanja, da jo želi izriniti s položaja predsednice stranke, kar bi mu odprlo pot do premierskega položaja.

Rudd je sicer priljubljen med Avstralci, vendar pa se mu na konvenciji stranke, ki jo je v četrtek sklicala Gillardova, obeta poraz, poročajo avstralski mediji. Podporo premierki je doslej javno izrazilo najmanj 20 ministrov.

Rudd je izpostavil dosežke svoje vlade med letoma 2007 in 2010, ko je bil premier. Nato je postal tarča kritik zaradi avtoritarnega vladanja in vodstvo laburistov je sredi leta 2010 na čelo stranke namesto njega postavilo Gillardovo.

"Hočem končati nalogo, za katero so me izbrali Avstralci, ko so me izvolili za premiera," je dejal. "Prepričan sem, da se prava laburistična ekipa lahko sooči z globalnimi izzivi in grožnjo vlade Tonyja Abbotta," konservativnega opozicijskega voditelja, je dodal.

Rudd je še obljubil, da se bo, če ne bo dobil večine med 103 laburističnimi poslanci, umaknil v ozadje in ne bo več tekmoval z Gillardovo. Slednja je že v četrtek obljubila, da se bo v primeru poraza vrnila v poslanske klopi in se odpovedala potegovanju za visoke položaje v stranki.

Po poročanju avstralskih medijev sicer 49 laburističnih poslancev podpira Gillardovo, 37 Rudda, 17 pa jih še ni odločenih, vendar se to razmerje lahko še spremeni. Za zdaj sta kandidaturo za položaj vodje laburistov napovedala le Gillardova in Rudd.