"Bližajo se volitve in republikanci znova brišejo prah s svojega načrta v treh točkah za znižanje cene bencina na dva dolarja za galono (3,8 litra). Lahko vam že sedaj povem, kakšen je ta načrt: Vrtaj in vrtaj in vrtaj," je dejal Obama in dodal, da to slišijo že 30 let. "Vendar pa Američani niso neumni in vemo, da ne moremo prevrtati do nižjih cen. Pozivi k vrtanju morda politika spravijo skozi volitve, vendar pa so naši energetski izzivi veliko večji," meni Obama.

Republikanski predsedniški kandidati za visoke cene bencina krivijo Obamo in obljubljajo nižje cene, če bodo izvoljeni. Newt Gingrich je v sredo dejal, da ima zanesljivo formulo za to: "Vrtaj tu in vrtaj zdaj". Obama je opozoril, da je ameriška proizvodnja nafte danes največja v zadnjih osmih letih, prvič v 30 letih pa ZDA izvažajo več naftnih derivatov kot pa uvažajo.

Razlog za višje cene nafte je za zdaj psihološki zaradi političnih neviht na Bližnjem vzhodu, vendar pa lahko postane tudi realen, če se bo kriza zaradi iranskega jedrskega programa in sankcij poglobila. V ZDA je sedaj povprečna cena bencina 3,58 dolarja za galono, do konca poletja pa naj bi se povzpela čez štiri dolarje na galono.

Zadnja anketa ameriške tiskovne agencije AP ugotavlja, da je cena bencina pomembno vprašanje za 70 odstotkov Američanov. Nekateri politiki Obamo že pozivajo, naj vpliva na cene s sprostitvijo dela strateških rezerv, kar je Obama storil že lani. "Z mize ne jemljemo nobenih opcij," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

ZDA imajo v Teksasu in Louisiani 700 milijonov sodov rezerv nafte.